València acollirà la 20ª Conferència ICOM-CC, consolidant-se com a epicentre global de la conservació del patrimoni artístic

Escenas de baño y de oficios relacionados con en el mar, entre otras obras maestras de Joaquín Sorolla, integran los fondos de la Fundación María Cristina Masaveu Peterson, la mayor colección privada del pintor, que se presenta en el Museo de Bellas Artes de València hasta el 1 de octubre de este año con motivo del centenario del fallecimiento del artista. EFE/Juan Carlos Cárdenas/Archivo

La ciutat de València es prepara per a assumir el rol d’epicentre mundial de la conservació del patrimoni artístic durant la 20ª Conferència Triennal del Comité per a la Conservació i Restauració del Consell Internacional de Museus (ICOM-CC), programada del 18 al 22 de setembre.

Aquest transcendental esdeveniment, organitzat per l’Institut de Restauració del Patrimoni de la Universitat Politècnica de València (IRP-UPV), comptarà amb el suport del Bank of America, l’entitat financera més gran dels Estats Units, com a principal patrocinador.

La Conferència ICOM-CC, considerada un de les majors trobades a nivell global en l’àmbit del patrimoni, s’anticipa com un fòrum que congregarà a experts provinents de tots els continents. La temàtica central d’enguany, «Treballant per un passat sostenible», emfatitza la necessitat de solucions que promoguen pràctiques de conservació més ecològiques i eficients.

La participació estimada supera les 900 persones, incloent-hi directors, professionals de la conservació, investigadors, historiadors, documentalistes i especialistes en curaduría artística de diferents punts del món. S’espera que els debats en aquesta conferència global aborden qüestions de rellevància sobre la salvaguarda del patrimoni cultural.

Salvador Muñoz, líder del Grup de Restauració del Paper de l’IRP-UPV i copresident de la Conferència ICOM-CC, ressalta la importància d’un ús sostenible del patrimoni valencià, promovent la qualitat de l’experiència sobre la quantitat de vivències, concepte intrínsec al projecte presentat en l’ICOM.

Quant a l’impacte per a la Comunitat, Muñoz assenyala que l’arribada de professionals d’influència cultural a la ciutat té el potencial de difondre el seu nom per tot el món de manera contínua i suau.

La conferència es desenvoluparà en sessions plenàries en el Palau de les Arts de València, on es congregarà a tots els assistents, i en sessions temàtiques més especialitzades al campus de Vera de la Universitat Politècnica de València.

Salomé Cuesta, vicerectora de la Universitat Politècnica de València, subratlla la importància d’aquestes col·laboracions entre la societat i la universitat, indicant que aquest tipus d’associacions internacionals reflecteixen l’aspiració de la institució d’unir cultura, tecnologia i societat en una sinergia beneficiosa.

Bank of America, el patrocinador principal, destina recursos a programes globals d’art i cultura que recolzen a més de 1,000 institucions culturals anualment. L’enfocament en la conservació d’obres d’art significatives constitueix una àrea d’especial interés per a l’entitat financera.

Brian Siegel, Executiu Global d’Art, Cultura i Patrimoni de Bank of America, destaca la col·laboració i compromís en favor de la sostenibilitat cultural, esperant que la conferència genere idees innovadores en el sector del patrimoni.

Aquesta edició marca el retorn de la Conferència ICOM-CC després de l’edició de 2017 a Copenhaguen. L’edició de 2020, que havia de celebrar-se a Pequín, va ser suspesa a causa de la pandèmia. Després d’un interval de sis anys, la conferència de València es perfila com un esdeveniment especial per al sector del patrimoni mundial.

Tradicionalment, les ciutats europees són seleccionades per a albergar la Conferència ICOM-CC cada sis anys, mitjançant un procés de licitació competitiu. La candidatura valenciana, preparada en 2019 per l’IRP-UPV, va ser seleccionada al maig de 2020 a causa de l’atracció de la ciutat, la seua trajectòria en la conservació del patrimoni i el compromís amb aquesta causa.

Salvador Muñoz conclou, destacant que aquest esdeveniment convertirà a València i a la UPV en un punt de trobada per als principals experts internacionals en patrimoni artístic del món.

Compartir en redes sociales