Tribut Commovedor a Joaquín Sorolla a València: Centenari de l’Adeu a un Mestre de l’Art

El presidente de la Asociación Española de Pintores y Escritores, José Gabriel Astudillo, durante la ofrenda floral al pintor valenciano Joaquín Sorolla en el día en que se cumple un siglo de su fallecimiento. EFE/Biel Aliño

València, 10 d’agost de 2023 – En un emotiu acte ple de simbolisme, el Cementeri General de València ha sigut l’epicentre d’un tribut solemne en commemoració del centenari de la defunció del canviat de nom pintor Joaquín Sorolla. En un esdeveniment organitzat pel Museu Sorolla i la Fundació Museu Sorolla, es va retre homenatge a la figura del pintor valencià més icònic, la influència artística del qual perdura fins al dia de hui.

La cerimònia, que va transcórrer sota la calorosa jornada, va començar amb una ofrena floral col·locada prop del sarcòfag que alberga les restes de Sorolla. El besnet del pintor, Antonio Mollà Lorente, i la seua rebesneta, Ana Richi Pons-Sorolla, van disposar un arranjament floral compost per roses, astromelias i hortensias, en una paleta de colors que evoca els tons blaus, grocs, blancs i verdosos que caracteritzen les obres mestres de Sorolla.

Posteriorment, el violoncel·lista Félix Romero va emocionar als presents amb la interpretació del «Cant dels Ocells» (El cant dels ocells), una melodia popular catalana. Antonio Mollà, qui presideix la Comissió Permanent de la Fundació Museu Sorolla, va prendre la paraula per a subratllar la importància d’honrar la memòria de «un pintor excepcional» i un dels «fills més il·lustres» de València.

Les restes de Sorolla van ser traslladats a València poc després de la seua defunció en Cercedilla (Madrid) el 10 d’agost de 1923, marcant exactament cent anys des d’aqueix dia. Inicialment, van reposar en un panteó pertanyent a Antonio García, la seua família política. No obstant això, el seu net i arquitecte, Francisco Pons Sorolla, va erigir un mausoleu dedicat al pintor en el Cementeri General de València.

El sarcòfag actual, de disseny senzill però carregat de significat, acull les restes de Joaquín Sorolla, la seua esposa Clotilde García i els seus tres fills, juntament amb altres membres de la família. Antonio Mollà va compartir que el fèretre de Sorolla va viatjar amb tren des de Madrid fins a València, i que el trasllat des de l’Estació del Nord fins al Cementeri General va ser realitzat en un bagul d’artilleria, un gest que va retre homenatge al gran impacte de Sorolla.

«El dia de hui és de gran importància, el dia clau de l’any degut al seu significat», va ressaltar Antonio Mollà, emfatitzant l'»orgull» que sent per ser net de Sorolla i pel llegat que aquest va deixar a València. Va agregar que la ciutat va perdre a «un dels seus ciutadans més notables», mentre que la seua família va lamentar la pèrdua de «una persona entranyable i fonamental. La seua passió era la pintura i, al seu torn, la família».

L’esdeveniment va comptar amb la presència de familiars del pintor i destacats representants de la ciutat. José Luis Moreno, regidor d’Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals de l’Ajuntament de València, va expressar l'»orgull» que la ciutat sent per albergar a «un dels pintors més transcendentals de la història». L’alcaldessa en funcions, Julia Climent, i el president de la Fundació Bancaixa, Rafael Alcón, també van assistir a l’homenatge.

Aquest tribut va formar part d’un programa d’esdeveniments dissenyats per a commemorar el centenari de la defunció de Sorolla. A més de l’acte a València, els besnets i rebesnets del pintor es van reunir als jardins de la casa-museu de l’artista a Madrid, on van retre homenatge al «mestre de l’art espanyol i de la pintura internacional» amb una ofrena floral i l’execució d’una peça clàssica de chelo. Un acte senzill però commovedor que enalteix el llegat i la perdurable influència de Joaquín Sorolla.

 

 

Compartir en redes sociales