Ruth Merino Exige a la Ministra d’Hisenda Accions Urgents per a la Reforma del Finançament Autonòmic a València

La portaveu del Govern de la Comunitat Valenciana, Ruth Merino, ha fet un anomenat enèrgic a la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, perquè iniciï de manera immediata la reforma del finançament autonòmic. Aquesta sol·licitud sorgeix davant la situació financera crítica que enfronta la Comunitat Valenciana. Merino va expressar les seves preocupacions en la conferència de premsa després del ple del Consell, fent èmfasi en la necessitat urgent que Montero «compleixi amb la seva responsabilitat» i no evadeixi les seves funcions.

En el context de l’època de Reis, Merino ha manifestat que la principal petició de l’Executiu valencià és que la ministra Montero «realitzi la seva labor», ja que això implicaria satisfer les principals necessitats dels valencians. Ha subratllat la importància d’abordar la reforma del sistema de finançament, considerant-lo com el problema més imminent de la regió. Mentre es treballa en aquesta reforma, Merino suggereix establir un fons d’anivellament en els pressupostos estatals per a equiparar a València amb la mitjana nacional, estimat en uns 1.500 milions d’euros segons càlculs recents d’experts valencians.

La també consellera d’Hisenda ha recordat que va enviar una carta a la seva homòloga en el Govern d’Espanya al setembre, sense haver rebut resposta fins a la data. Per això, aspira a una millora en la relació entre totes dues administracions, que actualment es limita a reunions del Consell de Política Fiscal i Financera.

Merino ha expressat dubtes sobre si el Govern central comprèn completament la difícil situació econòmica de la Comunitat Valenciana. Amb l’actualització de les dades sobre la condonació del deute i el fons d’anivellament, planeja insistir davant la ministra Montero sobre la «necessitat urgent de resoldre aquesta injustícia» cap als valencians.

En el primer ple del Consell d’enguany, es van designar representants del Govern valencià en la comissió mixta Consell-Les Corts per a abordar la reforma del sistema de finançament i l’avaluació del deute històric, amb la meta d’ajustar-la a la nova estructura de l’Executiu. Ara, Les Corts hauran de nomenar els representants dels grups parlamentaris en aquesta comissió, que posteriorment serà convocada per a discutir els temes tractats en l’últim Consell de Política Fiscal i Financera i planificar futures accions conjuntes.

Compartir en redes sociales