Riba-roja posa el focus en el valor dels ODS i l’Agenda 2030 a escala local

Es Castell de Riba-roja ha acollit aquest matí la Primera Jornada d’Aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible a escala local organitzada per l’Ajuntament de Riba-roja de Túria i la Universitat de València. Aquesta jornada ha analitzat les tasques d’aplicació i seguiment del Pla Estratègic de l’Ajuntament, el PlaRiba-Plus per al període 2017-2025, que recull l’aplicació dels ODS en el municipi; així com l’exposició diverses pràctiques i experiències municipals per a la consecució de l’Agenda 2030.

En l’acte inaugural han participat l’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, la presidenta de la Mancomunitat del Camp de Túria, Lola Celda, el coordinador general de la Federació valenciana de Municipis i Províncies, FVMP, Eugeni de Manuel i el catedràtic de la Universitat de València i director acadèmic del PlaRiba-Plus, Jorge Hermosilla. Al desenvolupament de la jornada han contribuït part de l’equip de la Universitat de València, que dirigeix i coordina l’aplicació dels ODS a Riba-roja de Túria, així com una desena de tècnics municipals que han compartit diversos programes i projectes municipals i la seua relació amb els ODS. La mobilitat sostenible, el turisme intel·ligent, la participació ciutadana, la gestió dels recursos i l’educació ambiental, han sigut alguns dels temes abordats en la trobada.

Riba-roja de Túria és hui un municipi referent en el compromís amb l’aplicació dels ODS, tant per la seua integració en xarxes a escala autonòmica i estatal, relacionades amb els ODS, com per la seua participació en diversos projectes nacionals i europeus que té la sostenibilitat mediambiental com a eix central.

Durant la seua intervenció, l’alcalde ha destacat que es tracta de ‘el full de ruta mundial més important per a resoldre els problemes del món, i jornades i debats com aquest ens permeten abordar el local des del global’. Així Raga ha matisat ‘la planificació, a partir de la diagnosi i l’anàlisi és clau per a poder aplicar els 17 objectius alineats a la sostenibilitat econòmica, mediambiental i social’’.

Per part seua, la presidenta de la Mancomunitat Camp de Túria, Lola Celda ha incidit en la importància de les aliances i el treball conjunt dels municipis ‘per a ser més eficaços en la gestió dels recursos i aconseguir una societat més justa i un planeta més sa’, mentre el coordinador de la FVMP, Eugeni de Manuel ha ressaltat el treball de divulgació i conscienciació, des de la cooperació municipal, que es realitza des de la FVMP.

Compartir en redes sociales