Riba-roja entra en la prestigiosa llista de candidats per a la Fulla Verda Europea

Foto: Ajuntament Riba-roja de Túria

L’Ajuntament de Riba-roja de Túria opta enguany al premi Fulla Verda Europea, un guardó impulsat per la Comissió Europea, que reconeix i promou els avanços dels municipis i ciutats per a millorar la gestió mediambiental i el compromís amb la sostenibilitat.

Aquest reconeixement es va introduir en 2015 i està destinats a les ciutats d’entre 20.000 a 99.999 habitants. Fins hui 15 ciutats han sigut guardonades. A través d’aquesta iniciativa, es vol reconéixer totes les accions verdes destacades que es duen a terme a les ciutats europees, sumant-se així als objectius del Pacte Verd Europeu i el Pla d’Acció Contaminació Zero.

L’Ajuntament ha aportat a la convocatòria importants projectes com el Guardian, la reutilització d’aigües residuals del sector industrial i el seu abocament en el Barranc de Pozalet i plans com Gènesis Túria, la producció agroecològica de Les Paretotes, la inclusió en la Ruta Aromes Itinerarium Salutis, el “Pla Estratègic d’Arbratge de Riba-roja 2030” o la inclusió de 46 exemplars en el Catàleg d’Arbratge Monumental de la Comunitat Valenciana, entre molts altres projectes. A més s’ha destacat la innovació aplicada a la sostenibilitat, com l’Ordenança Reguladora de Compensació de la Petjada de Carboni, que faculta la col·laboració públic-privada en projectes mediambientals.

Tant el Premi Fulla Verda Europea com la Capital Verda Europea, premien la contribució a la mitigació del canvi climàtic i a combatre la degradació ambiental, a través d’accions sostenibles i innovadores i sobre la base de set indicadors, qualitat de l’aire, aigua, residus i economia circular, soroll, mitigació del canvi climàtic, adaptació al canvi climàtic i biodiversitat, àrees verdes i ús sostenible de la terra.

En la passada edició van ser guardonades Elsinore (Dinamarca) i Velenje (Eslovènia), que ostentaran el títol de Fulla Verda Europea 2024. Ambdues van rebre un premi de 200.000 euros per al desenvolupament de les seues accions sostenibles.

Durant aquest mes de juny es donaran a conéixer els noms de les ciutats guanyadores i el 5 d’octubre tindrà lloc la cerimònia de lliurament de premis i anunci del guanyador de la Fulla Verda Europea (EGLA) 2025 a Tallinn (Estònia).

L’Ajuntament de Riba-roja ja ha sigut reconegut en diverses convocatòries nacionals per la seua política mediambiental i d’innovació. Així, va ser finalista en la VII i VIII convocatòria de Bones Pràctiques Locals pel Clima (FEMP), amb els projectes EcoRiba Integra i GUARDIAN respectivament.

Va obtindre el primer àccesit dels Premis CONAMA 2020 pel Pla Estratègic d’Arbratge de Riba‐roja 2030, el premi INNOVAGLOC 2021, pel programa Ribalicita i el PREMI EAR 2022, categoria entitats locals pel programa EcoRiba i recentment va ser guardonat amb el Premi Ciutat Ciència i Innovació 2022.

L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha declarat, ‘aquesta convocatòria premia l’esforç realitzat en matèria de sostenibilitat durant tots aquests anys. Ha sigut un treball constant, que ens ha permés, establir una estratègia planificada i participada, encaminada a regenerar i protegir el nostre patrimoni natural’.

Compartir en redes sociales