Riba-roja de Túria presenta al Castell el Pla Director del Jaciment de València la Vella

Foto: Ajuntament Riba-roja de Túria

La Sala Noble del Castell de Riba-roja ha acollit la presentació del Pla Director del jaciment visigot de València la Vella, on han participat l’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, la regidor de Turisme i Patrimoni, Esther Gómez i Josep María Macià, arqueòleg i director del projecte.

La primera a intervindre ha sigut la regidor de Turisme i Patrimoni, Esther Gómez qui ha contextualitzat la presentació del Pla Director que permet establir el marc d’actuació de tots els agents que intervenen en el treball que s’està duent a terme en el jaciment arqueològic des de 2016.

A continuació, un dels directors científic del projecte Josep Maria Masias ha exposat en què punt es troben actualment les investigacions i intervencions, i ha fet un repàs del que s’ha aconseguit fins al moment amb el treball de tots els agents que intervenen en el projecte, des d’arquitectes, arqueòlegs, l’Ajuntament i la seua àrea de Patrimoni i Turisme i el finançament tant per part del consistori com de la Diputació de València i de la Generalitat Valenciana. A més, ha assenyalat la importància d’aquest jaciment en la historiografia valenciana d’època antiga, i remarcat la importància del jaciment com a recurs turístic, educatiu i territorial. Aquesta ciutat visigoda i el seu projecte capitalitzarà l’oferta cultural del municipi i té voluntat de ser un projecte educatiu a llarg termini.

El Pla Director estableix les línies de treball en diferents nivells interelacionaTs: científic, museogràfic, educatiu, arquitectònic i urbanístic, i marca les directrius científiques i museogràfiques per a la posada en valor del jaciment, ja que en un futur es pretén consolidar la zona com un gran Parc Arqueològic que acoste a tothom aquest immens tresor monumental i històric que és València la Vella.

El Pla Director pel qual s’estan guiant les intervencions any a any, té com a objectiu ser un cos documental mínim, actuar com a eina de diagnòstic, marcar els criteris d’intervenció i serveix com a eina de planificació i treball. El projecte es va desenvolupant amb el pas de tres fases, una primera d’investigació i recopilació d’informació, per a passar a establir anàlisi de criteris d’intervenció tant arqueològics, conservació i explotació que finalment es reflecteixen en propostes i la programació d’aquestes.

L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, ha sigut l’encarregat de tancar l’acte i ha aprofitat per a agrair a totes les persones que estan treballant en el Pla, “tant des de la investigació científica com divulgativa, per a posar en valor el jaciment i donar-lo a conéixer al total de la comunitat perquè tothom puga conéixer aquesta gran ciutat d’època visigoda, que va tindre una gran rellevància en la història de València”.

Compartir en redes sociales