Riba-roja de Túria Implementarà Pictogrames per a Fomentar la Inclusió Cognitiva en Edificis Públics

El ple de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat una proposta de l’equip de govern del PSPV per a utilitzar pictogrames en tots els edificis públics i d’interés general situats en tot el terme municipal. El propòsit d’aquesta iniciativa és promoure la identificació de tots els immobles i llocs amb símbols que faciliten l’accessibilitat i una major inclusió social per a persones amb discapacitat cognitiva.

Aquesta iniciativa forma part del programa «Accessibilitat i Capacitat Cognitives» (Accessibilitat i Capacitat Cognitiva), que busca generar recursos per a l’orientació en espais públics, sent els pictogrames un dels mecanismes més rellevants per a millorar l’orientació en l’entorn. Per tant, aquest tipus de símbols s’adaptaran als edificis, llocs i espais en tota la localitat.

La proposta aprovada en el ple municipal de Riba-roja de Túria inclou l’ús de pictogrames com un element que proporciona una senyalització clara de llocs, objectes o accions, comprensible per a la majoria de les persones, independentment de la seua formació o capacitat intel·lectual, i que ajuda a superar barreres idiomàtiques.

L’objectiu d’utilitzar pictogrames és millorar la comprensió de les persones amb discapacitat, aconseguint així una major accessibilitat cognitiva i, en conseqüència, una major inclusió social. L’accessibilitat en el disseny de serveis, productes, edificis i espais d’ús públic i d’interés general és una de les prioritats del govern actual.

«És necessari incorporar les mesures proposades tant per a nous projectes com per a la remodelació d’edificis existents amb criteris clars basats en l’accessibilitat universal», assenyala l’acord plenari, que agrega que els edificis en els quals es realitzen activitats quotidianes i necessàries «contenen una gran quantitat d’informació de diferents tipus, que arriba a través dels sentits; per tant, per a poder dur a terme activitats autònomes i eficaces, han de ser universalment accessibles».

La iniciativa aprovada pel ple de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria detalla tots els llocs, espais i immobles d’interés públic en els quals s’instal·laran els pictogrames. En concret, s’inclouen 23 llocs en els quals s’utilitzaran pictogrames, tots ells situats en el nucli urbà o en els seus voltants. Aquests llocs inclouen l’Ajuntament, l’Església de l’Asunción de La nostra Senyora, el Mercat Municipal, el Centre de Salut, les Biblioteques, la Casa del Jubilat, els Serveis Socials, el Centre de Dia, el Centre Juvenil, la Casa de la Cultura, l’Auditori, la Policia Local, el Castell i el Parc Maldonado, entre altres.

Altres espais inclosos en la proposta són el Centre de Rehabilitació, el Trinquet Municipal, l’Espai de la Dona, el Poliesportiu, el Centre la Mallà, el Pavelló Municipal, l’Escoleta Municipal, les Escoles d’Educació Primària i, finalment, els Instituts d’Educació Secundària de Riba-roja de Túria. D’aquesta manera, les remodelacions es planificaran per a beneficiar al major nombre possible de persones.

L’acord recorda que les persones amb discapacitat conformen un grup vulnerable i nombrós al qual la forma en què s’estructura i funciona la societat «ha mantingut habitualment en condicions d’exclusió, la qual cosa ha resultat en una restricció dels seus drets i llibertats bàsiques, d’aquí ve que posar fi a aquesta situació siga responsabilitat de tots els ciutadans, organitzacions i entitats en impulsar mesures que promoguen la igualtat d’oportunitats en eliminar obstacles».

L’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, va afirmar que aquesta proposta «representa el compromís de l’equip de govern d’apostar per una inclusió completa de totes les persones, de manera que cadascuna d’elles puga disposar de tots els recursos sense cap discriminació respecte a altres persones, per això tots els edificis i espais estaran dotats de pictogrames identificatius».

 

 

Compartir en redes sociales