Riba-roja de Túria Aprova Pla Pioner per a Abolir la Prostitució i l’Explotació Sexual

L’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha fet un pas significatiu en la lluita contra la prostitució i l’explotació sexual amb l’aprovació de l’I Pla Abolicionista Municipal (PAM). Este pla, pioner tant a nivell local com autonòmic, ha sigut aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern del PSPV, impulsor de la iniciativa, a més del suport de Compromís, Podem-Esquerra Unida i Vox, i l’abstenció del Partit Popular.

El PAM és una eina integral dissenyada per a previndre i erradicar la prostitució a Riba-roja de Túria, així com altres formes d’explotació sexual. A més, s’enfoca a protegir els drets de les dones víctimes del sistema basat en la prostitució. El text aprovat defineix la prostitució com “una forma extrema de violència contra les dones, una forma d’esclavitud incompatible amb la dignitat humana i els drets fonamentals, i una violació dels drets humans”.

Una de les primeres accions de l’I Pla Abolicionista inclou la redacció i aprovació de la primera ordenança municipal, que integrarà mesures de caràcter jurídic i recursos psicosocials per a defensar i protegir les dones víctimes de prostitució i explotació sexual. Esta ordenança també contempla sancions contra la demanda de serveis sexuals, identificada com una de les principals causes de l’existència de la prostitució.

A més, el pla compta amb la participació ciutadana en la seua redacció i en les aportacions per a completar el text definitiu. Este enfocament col·laboratiu involucra als operadors implicats en la problemàtica, incloent-hi forces de seguretat, serveis socials, educació, sanitat i entitats professionals especialitzades.

L’I Pla Abolicionista apunta a la prevenció i a oferir respostes eficaces i adaptades a la realitat de la prostitució en l’àmbit municipal. Es coordinaran diferents operadors i professionals per a analitzar casos i abordar esta lluita abolicionista de manera estratègica, incloent-hi mesures personalitzades per a les principals necessitats detectades, priorització de l’atenció a les víctimes, formació d’agents clau i campanyes de comunicació per a la prevenció.

El pla també permetrà conéixer la situació actual en el municipi, detectant les causes principals de l’esclavitud de les dones prostituïdes. S’empraran tècniques diferenciades per a recopilar dades i informació, incloent-hi formularis a operadors clau i grups de discussió.

El pla estarà subjecte a una avaluació anual de processos per a assegurar la seua viabilitat, eficàcia i millora contínua. Raquel Pamblanco, regidora d’Igualtat, Comunicació, Seguretat i Emergències de Riba-roja de Túria, ha destacat que este pla representa un avanç en drets i igualtat d’oportunitats per als veïns i veïnes de la localitat, posicionant a Riba-roja de Túria com un dels municipis líders en estratègia i gestió en matèria d’igualtat. Pamblanco subratlla la necessitat d’actuar i previndre en una realitat alarmant, i afirma que la implementació d’este pla i l’ordenança abolicionista dotarà a l’ajuntament de les competències necessàries per a abordar este problema d’arrel.

Compartir en redes sociales