Propostes legislatives en Les Corts Valencianes qüestionen la Llei de Memòria Democràtica i la Constitució

El Govern d’Espanya està avaluant si la proposició de llei de la Concòrdia, presentada pels grups del PP i Vox en Les Corts Valencianes, entra en conflicte amb la llei de Memòria Democràtica i desafia la Constitució.

La ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, va anunciar el dilluns durant una entrevista en À Punt que el Govern està analitzant aquesta proposta, així com la relativa a la Llibertat Educativa, presentades la setmana passada pels grups majoritaris en Les Corts juntament amb altres tres propostes legislatives.

Morant va assenyalar que amb aquestes proposicions, el PP i Vox han plantejat «un retrocés» en els drets dels valencians. En referència a la llei de la Concòrdia, va expressar que la concòrdia «no pot ser defensar el franquisme enfront de la democràcia», descrivint la proposta com una manipulació fins i tot de les paraules.

La ministra va subratllar que mai abans a Espanya s’havia arribat a l’extrem de contradir la llei de Memòria Democràtica «defensant fins i tot el franquisme», per la qual cosa el Govern «confrontarà a tots els nivells» i està examinant acuradament el contingut de la proposta que, en la seva opinió, «transgredeix la Constitució».

El projecte de llei de Concòrdia, segons Vox, eliminarà els termes ‘guerracivilistes’ i mantindrà la reparació de totes les víctimes.

A més, el Govern està estudiant l’ús del valencià a les escoles proposat en la llei de Llibertat Educativa, ja que podria entrar en conflicte amb les lleis establertes a nivell estatal i amb el marc constitucional.

El text contempla «l’exempció del valencià en les zones castellanoparlants on els alumnes han d’aprendre la llengua, però no tindran per què examinar-se en ella. Tenen dret a examinar-se en valencià o castellà, substituint així la imposició per la promoció», segons fonts del grup popular.

En relació als alumnes que necessiten educació especial, es respectarà la llengua en la qual tinguin major domini, és a dir, la seva llengua materna. Si han de canviar de centre i no s’imparteix aquesta llengua materna, s’introduirà progressivament l’altra llengua cooficial o estrangera.

«Ho estudiarem i ho combatrem», va reiterar Morant.

Compartir en redes sociales