PP i Vox governaran en coalició en la Comunitat Valenciana, on Vox presidirà Les Corts

Foto: EFE

El PP i Vox han aconseguit un principi d’acord «ferm» per a configurar un Govern de coalició en la Comunitat Valenciana, que presidirà el popular Carlos Mazón i en el qual Vox tindrà una «participació decisiva» i a més ocuparà la presidència del Parlament valencià.

Així s’ha acordat després d’una reunió de dues hores i mitja entre el PP, el partit guanyador de les eleccions autonòmiques, i Vox, que els seus 13 diputats són decisius perquè els populars aconseguisquen la majoria absoluta en Les Corts, on s’ha tancat un acord basat en cinc eixos i els detalls dels quals esperen concretar a final d’aquesta setmana per a celebrar la investidura al més prompte possible.

Mancant concretar quantes Conselleries tindrà cada partit -el PP únicament ha avançat que hi haurà menys carteres i menys alts càrrecs que ara-, sí s’ha acordat ja que en la Mesa de Les Corts Vox tindrà la presidència i el PP la vicepresidència i la secretaria primeres.

CARLOS FLORES NO ESTARÀ EN EL CONSELL

La reunió s’ha produït un dia després que la direcció nacional del PP afirmara que no hauria de dedicar-se la política una persona condemnada per violència masclista, com és el cas del candidat de Vox a la presidència de la Generalitat, Carlos Flores, de qui els populars valencians havia dit que no posaven vetos a ningú.

Finalment, Flores no estarà en el Consell de coalició amb el PP perquè ell mateix ha anunciat després d’assistir a la reunió negociadora que fa «un pas davant» i serà el cap de llista de Vox per València en les eleccions generals del 23 de juliol, perquè ja ha acabat la tasca que se li va encarregar com a cap de llista a les Corts i ha destacat que mai va dir en campanya que anara a ser vicepresident o conseller.

Respecte les Conselleries que tindrà Vox, ha indicat que seran departaments «de rellevància, a l’altura de l’aportació de Vox a la conformació» de la majoria que permet el canvi en la Comunitat Valenciana, i ha assegurat que serà un Govern basat «en la confiança mútua», no «un botànic III amb compartiments estancs».

CINC EIXOS PROGRAMÀTICS

Els eixos en els quals es basa l’acord entre el PP i Vox són la llibertat d’elecció, el desenvolupament econòmic, la sanitat i els serveis socials, els senyals d’identitat i el suport a les famílies, en els quals ara treballaran equips de treball integrats pels dos partits.

Mancant que Carlos Mazón comparega aquesta vesprada per a valorar l’acord, el coordinador del PPCV, Juan Francisco Pérez Llorca, ha afirmat que estan «molt satisfets, molt contents i molt il·lusionats», i que van treballar per a tindre «el millor govern en el menor temps possible».

Ha insistit que no li posen «cordó sanitari a ningú», i per això demanen als socialistes que cedisquen un dels seus dos llocs en la Mesa de Les Corts a Compromís, perquè així estiguen representats tots els partits, i ha explicat que la decisió de Flores d’anar-se al Congrés se’ls ha comunicat en la reunió i no ha sigut una petició del PP.

Compartir en redes sociales