Opinions Diverses en Les Corts sobre l’Ús del Valencià: Diàleg i Respecte en el Centre del Debat

El síndic del PP, Miguel Barrachina. EFE/Kai Försterling/Archivo

Les opinions divergents sobre l’ús del valencià en la Comunitat Valenciana han generat un debat en Les Corts. Mentre els partits de l’oposició, PSPV i Compromís, defensen la importància de parlar i utilitzar el valencià, el PP ressalta el seu compromís amb la llibertat i el respecte lingüístic.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha convocat a la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) per a iniciar «una nova etapa de diàleg i concòrdia» entorn del valencià, la qual cosa ha suscitat diferents reaccions entre els síndics dels partits.

El síndic del PP, Miguel Barrachina, ha emfatitzat la postura del seu partit com «el partit de la llibertat i el respecte», assegurant que no imposaran cap llengua a ningú. Va afegir que tant el valencià com el castellà són llengües dels valencians, i va secundar que les conselleries utilitzen totes dues llengües segons les seues preferències.

La síndica de Vox, Ana Vega, ha destacat que en la Comunitat Valenciana es parla espanyol i valencià, i va emfatitzar la riquesa cultural que aporta el valencià. Va defensar el respecte a la llei i a l’AVL, encara que ha assenyalat que totes dues llengües han conviscut sense problema fins que es va polititzar el tema.

D’altra banda, la síndica del PSPV, Rebeca Torró, ha qüestionat la intervenció de Mazón en el treball de l’AVL, considerant que el valencià ha d’utilitzar-se per a preservar la seua importància. Va criticar la intromissió en la labor d’un òrgan independent i va defensar la necessitat de parlar el valencià per a valorar-lo.

El síndic de Compromís, Joan Baldoví, ha emfatitzat que el gest més rellevant que Mazón podria fer és parlar la llengua que parlen molts valencians. Va assegurar que el respecte a la llei és essencial, igual que fer respectar als consellers la llei lingüística.

La diversitat d’opinions reflecteix la complexitat del debat lingüístic en la Comunitat Valenciana. Mentre es busca un punt d’equilibri entre el respecte a l’autonomia lingüística i la convivència pacífica de totes dues llengües, l’obertura al diàleg i la sensibilitat són elements essencials per a avançar cap a una solució que reflectisca les diferents perspectives de la societat valenciana.

Compartir en redes sociales