L’IVACR+i conclou amb èxit la restauració de 53 valuoses monedes d’or romanes trobades a Xàbia 

Imagen de una de las monedas facilitada por el Ayuntamiento de Xàbia.

L’Institut Valencià de Conservació i Restauració (IVACR+i) ha culminat el procés de restauració d’un conjunt de 53 monedes d’or d’origen romà, datades en la segona meitat del segle IV i principis del V de la nostra era, les quals van ser descobertes en la zona del Portitxol de Xàbia (Alacant).

L’Ajuntament de la localitat, en un comunicat, ha ressaltat que la restauració va permetre retornar l’esplendor original a aquestes monedes, que presentaven un inconvenient principal: les adherències biològiques causades per la incrustació de pòlips marins.

El procés de restauració va començar amb un minuciós registre de l’estat de conservació, emprant microfotografia i anàlisis fisicoquímiques dels elements adherits. Els tècnics després van dur a terme una neteja meticulosa mitjançant banys d’ultrasons, seguida de l’assecat de les monedes en condicions de temperatura controlada.

Una vegada restaurades, els especialistes van analitzar l’or utilitzant fluorescència de raigs X, la qual cosa els va permetre determinar les característiques del metall, el seu grau de puresa i conéixer detalls sobre la seua procedència i acuñamiento.

La troballa original es va produir en l’estiu de 2021, quan dos bussejadors van descobrir huit monedes d’or en la zona del Portitxol, la qual cosa va desencadenar una campanya d’excavació subaquàtica en la qual es van trobar noves peces, sumant un total de 53.

Aquestes valuoses monedes, conegudes com ‘Solidus’, van ser encunyades en diversos tallers situats a Constantinoble, Milà i Trier, sota el govern dels emperadors Valentinià I, Valentinià II, Teodosio, Acardio i Honorio (tots dos fills de Teodosio), segons han afirmat els experts que van dur a terme l’estudi.

Una vegada finalitzats els treballs d’anàlisis i restauració, l’IVACR+i ha traslladat les 53 monedes a Xàbia, on seran depositades en el Museu Arqueològic i Etnogràfic Soler Blasco, perquè el públic puga apreciar i conéixer més sobre aquest fascinant tresor històric.

Compartir en redes sociales