Les Corts Valencianes Aproven l’Eliminació de l’Impost de Successions i Donacions

El presidente de la Generalitat, Carlos Mazón, momentos antes de intervenir ante el Pleno de Les Corts. EFE/ Kai Forsterling

En una decisió que marca un canvi significatiu en la política fiscal, Les Corts Valencianes han aprovat un projecte de llei proposat pel Consell de coalició PP-Vox que elimina l’impost de successions i donacions. La mesura, secundada pel PP i Vox i rebutjada pel PSPV i Compromís, cerca bonificar al 99% l’impost per a cònjuges, fills i pares, retroactivament des del 28 de maig, data en la qual el PP va guanyar les eleccions autonòmiques.

La nova llei, que és la primera mesura econòmica de l’actual Consell portada a les Corts, pretén beneficiar a uns 20.000 valencians, assegurant que el 95% dels contribuents quedaran exempts d’este impost. L’oposició, no obstant això, critica la llei com un benefici principalment per als més rics, argumentant que perdonarà quasi 400 milions d’euros a este segment.

El síndic del PP, Miguel Barrachina, ha expressat la seua satisfacció per l’eliminació del que qualifica com a «impost a la mort», mentre que la diputada popular Carmen Contelles ha argumentat que esta supressió afavoreix principalment a les rendes mitjanes i representa dos models de gestió diferents: la de l’esquerra que «esprem als valencians» i la del govern de Carlos Mazón que busca alleujar la càrrega fiscal.

D’altra banda, el diputat socialista José Muñoz ha qüestionat la mesura, assenyalant que beneficia només a un xicotet grup de valencians i resultarà en una significativa reducció d’ingressos per a la Generalitat, la qual cosa podria impactar negativament en els serveis bàsics.

Joan Baldoví de Compromís ha qualificat la llei com un regal innecessari per a aquells que menys el necessiten, indicant que actualment la majoria dels valencians ja no paguen este impost. Aitana Mas, de Compromís, ha anat més enllà, descrivint la llei com una «amnistia per als més poderosos» o un «black friday per als rics».

Des de Vox, la diputada Teresa Ramírez ha defensat la mesura com a beneficiosa per a les famílies treballadores i la classe mitjana, desafiant a l’oposició a definir què constitueix ser ric i què ser treballador. Ramírez ha criticat la percepció de riquesa basada en la propietat d’un únic habitatge heretat.

La llei, que ara està aprovada, representa un canvi significatiu en la política fiscal de la Comunitat Valenciana i reflecteix les diferents visions dels partits polítics sobre la gestió econòmica i la justícia fiscal.

Compartir en redes sociales