La Comunitat Valenciana registra una disminució en l’índex de preus de consum (IPC) al juny, amb un descens interanual del 1,9%

Cartel de una inmobiliaria. EFE/Kai Försterling/Archivo

L’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha confirmat que la taxa anual de l’Índex de Preus de Consum (IPC) a Espanya durant el mes de juny va ser del 1,9%, mostrant una disminució de quasi un punt i mig en comparació amb el mes anterior.

La taxa anual de l’IPC ha disminuït al juny en totes les comunitats autònomes, inclosa la Comunitat Valenciana. En aquesta regió, els grups que han experimentat descensos en comparació amb l’any anterior són l’habitatge, amb una disminució del 14,4%, i el transport, amb una caiguda del 7,3%. D’altra banda, el grup d’aliments ha experimentat un increment del 9,9%.

Altres grups que han registrat augments són begudes i tabac (+8,3% interanual), hotels, cafés i restaurants (+7,8%), oci i cultura (+5,4%), parament (+5,3%), comunicacions (+2,1%), medicina (+2%), vestit i calçat (+1,8%) i ensenyament (+1,3%).

En el que va d’any, en la Comunitat Valenciana només han disminuït els preus en els grups de vestit i calçat (-1,2%) i habitatge (-5,2%), segons l’índex de comunitats autònomes.

Els majors descensos s’han produït a Castella-la Manxa, amb una disminució de 1,8 punts, seguits de la Comunitat Foral de Navarra i Castella i Lleó, amb una caiguda de 1,6 punts cadascuna.

En contrast, les menors disminucions s’han registrat en la Comunitat de Madrid, Canàries i País Basc, amb una reducció de 1,0 punts, 1,0 i 1,1 punts, respectivament.

El preu dels transports ha experimentat una disminució del 7,6%, quasi quatre punts menys, pel fet que l’augment dels preus dels carburants i lubrificants per a vehicles personals és menor que al juny de l’any passat.

Així mateix, els preus de les fruites, el pa i els cereals, i la carn han augmentat en menor mesura en comparació amb juny de 2022, i també ha influït l’estabilitat en els preus de la llet, el formatge i els ous, en contrast amb l’augment de l’any anterior, així com la reducció en els preus dels llegums i hortalisses, que van experimentar un increment al juny de l’any passat.

En el cas de l’habitatge, la variació ha sigut de més de dos punts, aconseguint el -12,7%. Aquesta tendència s’explica pel fet que els preus de l’electricitat han augmentat menys que l’any passat, i per la disminució en els preus dels combustibles líquids en comparació amb el mateix mes de 2022.

D’altra banda, han augmentat els preus de l’oli i els greixos, en contraposició a la disminució registrada al juny de 2022, així com els preus en el sector de l’oci i la cultura (nou dècimes), a causa de l’augment en els preus dels paquets turístics, que han experimentat un increment major en comparació amb juny de 2022.

Compartir en redes sociales