Febrer a Espanya: Càlid i Plujós, amb Registres Notables

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha revelat que el febrer passat es va caracteritzar per ser càlid i plujós en tot el territori espanyol, destacant especialment en el nord i centre de la Comunitat Valenciana. Aquest informe climàtic ressalta que va ser el segon febrer més càlid del segle XXI i el tercer des de 1961, només superat pels de 2020 i 1990.

Quant a les temperatures, la mitjana en la península ibèrica va ser de 9,6 graus, 2,5 graus per sobre de la mitjana del període de referència (1991-2020). Es va observar un augment tèrmic en tot el país, sent notable en zones com el centre i est de Catalunya, els Pirineus, La Rioja, Aragó, Castella-la Manxa, Comunitat Valenciana, Regió de Múrcia, sud de Galícia i àrees de la serralada Cantàbrica. En aquestes regions, les temperatures van estar 3 graus per sobre de l’habitual, arribant a 4 graus en zones elevades de Canàries.

La Aemet destaca dos episodis càlids notables, de l’1 al 9 i del 12 al 22 de febrer, així com un episodi fred entre el 23 i el 29.

En relació amb les precipitacions, el mes va ser humit amb una mitjana de 69,6 litres per metre quadrat en la península, representant el 135% del valor normal del mes. Es va posicionar com el vint-i-tresè febrer més humit des de 1961 i el novè del segle XXI. Es van observar àrees molt humides en el terç nord peninsular, Andalusia, Extremadura i algunes parts de Castella-la Manxa, mentre que l’est peninsular, Andalusia oriental, Canàries i part de l’arxipèlag balear van experimentar sequera o escassetat de precipitacions.

L’episodi més destacat va ser causat per la borrasca Karlotta, deixant notables quantitats de pluja a Pontevedra i Vigo/aeroport. Pontevedra va registrar el valor més alt de la seva sèrie des de 1986, amb 66,2 litres per metre quadrat, mentre que Vigo/aeroport va aconseguir 51,6 litres el dia 8.

Les precipitacions totals del mes van ser notables en estacions principals, destacant 298,6 litres per metre quadrat a Pontevedra, 294 litres a Vigo/aeroport, 255,1 litres a Santiago de Compostel·la/aeroport i 206,6 litres a Hondarribia/Malkarroa. En contrast, en el sud de Canàries i l’extrem sud-est peninsular a penes va ploure durant tot el mes.

Compartir en redes sociales