Executiu Valencià Rebutja Acord sobre Llengües Cooficials: Exigeix Igualtat per al Valencià

GRAFCVA5147. VALENCIA, 18/08/2023.- La vicepresidenta segunda y consellera de Servicios Sociales, Igualdad y Vivienda, Susana Camarero, lee la declaración institucional realizada por la Generalitat en defensa de la lengua, cultura y señas de identidad de la Comunitat Valenciana, esta mañana en el Palau de la Generalitat. En la imagen junto a Camarero (izqda a dcha), la consellera de Medio Ambiente, Agua, Infraestructuras y Territorio, Salomé Pradas, la consellera de Justicia, Elisa Nuñez, y la consellera de Hacienda y portavoz del Consell, Ruth Merino. EFE/Biel Aliño

L’Executiu de la Comunitat Valenciana ha expressat el seu fort descontent amb l’acord polític que garantirà l’ús de català, basc i gallec en el Congrés, qualificant-lo de «nefast». La vicepresidenta segona del Consell, Susana Camarero, ha encapçalat una conferència de premsa en el Palau de la Generalitat per a emetre un manifest en valencià, en el qual exigeix un respecte igualitari per al valencià i el seu reconeixement com a llengua cooficial, igual que el català, basc i gallec.

Acompanyada per diverses conselleres, Cambrer ha afirmat que l’acord sobre les llengües cooficials «no es permetrà un atac més ni ser moneda de canvi per als qui volen enfrontar a Espanya». El manifest va emfatitzar que la llengua hauria de ser un element d’unitat i no de divisió.

La declaració oficial del Consell ressalta que el valencià té un estatus legal similar al del castellà segons l’Estatut d’Autonomia i la Constitució. Davant la percepció que el valencià no està rebent la consideració adequada en aquest acord, el Consell ha anunciat la seua intenció d’emetre una declaració institucional en defensa del valencià durant el pròxim ple al setembre.

A més, es té previst enviar un requeriment a Pedro Sánchez i a Francina Armengol per a assegurar-se que es respecte la història, cultura i llengua centenàries de la Comunitat Valenciana, part essencial de la riquesa d’Espanya. També s’enviarà una carta al president del Consell Europeu, Charles Michel, sol·licitant que es respecte el valencià en qualsevol assumpte que l’afecte.

Cambrer va assenyalar que el Senat ja permet l’ús de les diferents llengües d’Espanya i va criticar l’ús partidista del Congrés dels Diputats. Va afirmar que la Comunitat Valenciana no ha de ser una moneda de canvi en pactes entre Sánchez i separatistes catalans, i que l’actual Consell no tolerarà el que l’anterior fomentava.

Aquesta declaració reflecteix la ferma postura de l’Executiu valencià en defensa de l’estatus i la igualtat de tracte per al valencià com a llengua cooficial, en línia amb els altres idiomes oficials d’Espanya.

Compartir en redes sociales