El talent i la creativitat dels estudiants de la Facultat de Belles arts de la Universitat Politècnica de València (UPV) s’han unit per a donar visibilitat a l’Alzheimer a través d’un impressionant mural urbà en el barri valencià de Benimaclet. Aquesta magnífica obra forma part de la iniciativa ‘Murals Urbans per a recordar-te’, promoguda per l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de València (AFAV) i recolzada per la Càtedra Fundació QUAES-UPV.
El mural, situat en l’I.D.E. Sant Llorenç de la Fundació Esportiva Municipal de l’Ajuntament de València, al carrer Torreta de Miramar (enfront del CEIP Carles Salvador), ha sigut elaborat en col·laboració amb el director de l’assignatura de Pintura i Entorn de la Facultat de Belles arts, Juan Antonio Canales. Més de 40 estudiants van participar en un concurs de propostes, i l’esbós guanyador va ser creat per les estudiants Paula Dorado i Leire Gorreta, els qui ho han pintat al costat de les dues finalistes, Laia Fernández-Pacheco i María Alicia Jordá.
El mural captura l’essència de l’Alzheimer en mostrar la figura d’una persona major i un xiquet, units cara a cara i agarrant-se els caps, simbolitzant la connexió i la importància del record. Les estudiants van explicar: «Ens basem en la forma del contenidor, que remet a una casa, amb les seues connotacions: llar, confort i família. Integrem dos personatges, una persona major i un xiquet, que s’uneixen tocant-se front amb front i agarrant-se els caps, creant així una connexió entre ells. Hi ha una repetició d’elements, les estreles, que remeten a aqueixos moments de lucidesa i claredat en poder recordar».
La proposta va ser seleccionada per un jurat compost per representants d’AFAV, professors de la UPV i experts en art urbà. Des de la Càtedra Fundació QUAES van destacar el compromís i la conscienciació dels estudiants, els qui van investigar sobre l’Alzheimer per a crear propostes creatives.
La iniciativa ‘Murals Urbans per a recordar-te’ es va iniciar al setembre de 2022 amb l’objectiu de generar consciència social a través de l’art urbà, trencant amb els estigmes associats a l’Alzheimer. La principal meta és sensibilitzar i promoure canvis en la societat per a crear un entorn acollidor per a les persones amb demència.
Aquest impressionant mural és un exemple de com l’art pot ser una poderosa eina per a crear consciència i empatia, transmetent un missatge de suport i comprensió cap a aquells que lluiten contra l’Alzheimer i els seus efectes.