El Conseller de Sanitat, Marcià Gómez, ha exposat el pressupost del seu departament per a l’any 2024, destacant la intenció de proporcionar a la sanitat valenciana les eines necessàries per a abordar els canvis requerits sense retallar serveis essencials.
Durant la seua compareixença en la comissió d’Economia de Les Corts Valencianes, Gómez va presentar un pressupost de 8.504,18 milions d’euros, la qual cosa representa un augment del 3% respecte a l’any actual.
El Conseller va subratllar que el pressupost inclou partides que s’executaran i polítiques orientades a resoldre els problemes identificats en la sanitat valenciana, encara que va reconéixer que la transformació no serà ràpida.
Els partits d’oposició van considerar que el pressupost era insuficient i van criticar la decisió del Conseller de trencar l’acord sobre la jornada laboral de 35 hores en el sector de la sanitat.
Gómez va assegurar que les 35 hores s’aplicaran, però que es tracta d’un compromís genuí, no el resultat d’un acord anterior. A més, va posar l’accent que la sanitat valenciana enfronta desafiaments significatius i va demanar la col·laboració de tots els representants polítics per a abordar-los.
El Conseller va afirmar que és necessari trobar un enfocament adequat per a abordar els problemes del sistema sanitari sense adherir-se a dogmes o sectarismes i va destacar que el pressupost proporciona les eines necessàries per a dur a terme este canvi.
El pressupost per a Sanitat en 2024 inclou més de 4.000 milions d’euros en despeses de personal, un augment del 10,4%, la qual cosa representa aproximadament el 48% del pressupost. També es destinen quasi 530 milions d’euros a inversions, un increment del 1,67%.
El Conseller va ressaltar la importància de mantindre una alta taxa d’execució pressupostària en inversions, en contrast amb la falta d’acció per part del Govern anterior, que només va executar el 16,34% de les inversions en infraestructures sanitàries al juliol de 2023.
El pressupost per a 2024 contempla partides significatives per a la construcció i reforma d’hospitals i centres d’atenció primària, així com un enfocament en l’atenció primària i la salut mental.
En resposta a les crítiques de l’oposició, Gómez va argumentar que comparar el seu pressupost amb l’anterior és simplista i que el seu objectiu és millorar el sistema existent.
Quant a les liquidacions pendents d’empreses concessionàries, Gómez va afirmar que ascendeixen a 356 milions d’euros en l’actualitat, en contrast amb la xifra de 641 milions proposada per l’oposició. Durant la sessió, es van condemnar els atacs a les seus dels partits polítics que van tindre lloc recentment, i es va expressar preocupació per la situació política a Espanya.