El Centenari de Joaquín Sorolla: Admiració Universal per la seua Obra Lluminosa i Vitalista

Foto sin fecha, tomada hacia 1900. Retrato de un joven pintor valenciano Joaquín Sorolla. EFE/Rico de Estrasen/Archivo

En commemoració del centenari de la mort de Joaquín Sorolla, la seua vasta obra ha florit en els últims mesos com un emblema de l’art espanyol, celebrat, replicat i valorat per la seua representació magistral de la llum, el costumisme i la naturalesa.

La visió artística de Sorolla ha guanyat reconeixement i admiració a tot el món, especialment per la seua estima per les escenes vitals, infantils i lluminoses de les platges, en particular les del Mediterrani però també les del Cantàbric. El pintor valencià, la defunció del qual compleix cent anys aquest dijous, és objecte d’un merescut homenatge col·lectiu l’any Sorolla 2023.

Sorolla és apreciat tant pel públic general com pels amants de l’art a causa de les seues eternes representacions de la vida quotidiana i l’esplendor natural. El seu llegat ha deixat una marca indeleble en la història de l’art espanyol i la seua figura és reverenciada en tots els racons. El pintor va experimentar un atac d’hemiplegia en la seua llar en Martínez Campos, Madrid, en 1920, i tres anys després va morir en Cercedilla, Madrid. Des de 1932, la seua llar es va convertir en el Museu Sorolla, l’únic museu que porta el seu nom i que alberga les seues creacions.

L’Any Sorolla es manifesta amb orgull en museus, exposicions, estacions de tren, carrers, palaus, mitjans de comunicació de tot el món i més. La celebració del seu llegat també es reflecteix en productes que reprodueixen algunes de les seues obres més icòniques, com a pintures marines, paisatges, escenes provincianes, històriques i jardins. Aquests productes s’han convertit en part del tresor artístic col·lectiu de l’Espanya contemporània.

L’obra de Sorolla transcendeix fronteres i generacions, impactant a espectadors de tot arreu amb la seua habilitat per a capturar l’essència de la vida i la naturalesa a través de la seua paleta única i el seu estil distintiu. L’Any Sorolla és un tribut a la lluminositat i vitalitat que l’artista va aportar al món de l’art, recordant-nos el seu llegat perdurable i la seua influència en l’escena artística global.

Compartir en redes sociales