Dur Enfrontament en Les Corts Valencianes per Resolució sobre el Conflicte Israel-Palestina

Vista general del pleno de Les Corts Valencianes. Archivo/ EFE/Biel Aliño

Aquest dimecres, els grups parlamentaris en Les Corts Valencianes van protagonitzar un intens enfrontament degut a la falta de consens sobre la condemna del «genocidi» a Gaza, en alguns casos, o acusacions d’antisemitisme, en uns altres, en relació al conflicte entre Israel i Palestina.

El ple va debatre una iniciativa presentada per Compromís, que instava a les Corts a condemnar la violència exercida per Hamàs i pel govern d’Israel contra la població civil, i a exigir al Govern d’Espanya que instara a Israel a complir amb les resolucions de l’ONU sobre el conflicte palestí.

La proposta també advocava per sol·licitar a Israel la retirada dels territoris ocupats i posar fi a l’expansió dels assentaments il·legals, així com prendre mesures per a garantir que l’ajuda de cooperació continuara arribant al poble palestí.

Malgrat la votació prevista per al dijous, la iniciativa no tirarà avant, ja que el PP i Vox (que sumen una majoria absoluta) han anunciat la seua oposició. La posició del grup socialista encara està per determinar, ja que va proposar, sense èxit, un canvi en la resolució de Compromís.

L’alternativa presentada pel PSPV buscava condemnar l’atac terrorista d’Hamàs a Israel i exigir al país un estricte compliment de la legalitat internacional i del dret internacional humanitari en l’exercici de la legítima defensa, a més de sol·licitar la protecció de la població civil.

La portaveu adjunta de Compromís, Isaura Navarro, va rebutjar la proposta socialista argumentant que no condemnava la violència exercida per l’Estat d’Israel i es limitava a demanar que complira amb la legalitat internacional, quan, en la seua opinió, «no ha complit amb cap de les resolucions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides».

Navarro va assenyalar que l’important és condemnar els fets, ja que, en la seua opinió, s’està produint «un genocidi a Gaza» i que «no podem mirar cap a un altre costat», emfatitzant que la pau «requereix enfrontar a l’Estat d’Israel».

Per part seua, la diputada socialista Rocío Ibáñez va opinar que totes dues formacions comparteixen l’objectiu de buscar la pau a la regió, però difereixen en la manera d’abordar-lo. En la seua opinió, en un conflicte d’esta naturalesa es necessiten «menys tuits i més política amb majúscules».

Des del PP, la diputada Marisa Gayo va qualificar la iniciativa de Compromís com a «esbiaixada» i «antisemita», acusant esta formació de crear divisió i enfrontament en lloc de tractar el conflicte com una qüestió ideològica.

Gayo va considerar que condemnar els atacs terroristes d’Hamàs i després posar «peròs» equival a culpar a la víctima, la qual cosa, en la seua opinió, és similar a dir: «la van violar perquè portava una falda molt curta».

Joaquín Alés, de Vox, va afirmar que tota la violència viscuda ha sigut provocada pels terroristes islamistes d’Hamàs i va acusar a Compromís de banalitzar el mal amb la seua proposta.

La discussió sobre el conflicte Israel-Palestina continua sent un tema altament polèmic i divisiu en l’arena política i social.

 

Compartir en redes sociales