Comunitats Autònomes Veuran Reduïda la seva Capacitat de Despesa en 1.457 Milions d’Euros

El Ple del Senat ha rebutjat novament la senda d’estabilitat proposada pel Govern, la qual cosa implica l’aplicació dels objectius d’estabilitat remesos a Brussel·les a l’abril del passat any. Aquesta decisió resultarà en una disminució de la capacitat de despesa de les comunitats autònomes en al voltant de 1.457 milions d’euros, amb 137,3 milions corresponents a la Comunitat Valenciana.

El Govern havia proposat un dèficit d’una dècima de PIB, però en ser rebutjada la senda d’estabilitat, s’apliquen els objectius d’abril, que estableixen un dèficit del 3% del PIB per a enguany, amb metes més estrictes per a les comunitats autònomes i ajuntaments.

A pesar que això no implica una reducció en el finançament previst per a les regions, sí que limita la seva capacitat de despesa, al no permetre’ls gastar més del que ingressen, com permetia la senda d’estabilitat rebutjada.

L’impacte és proporcional per a totes les comunitats autònomes, sent més quantiós en termes nominals per a regions amb economies més grans, encapçalades per Madrid (284,2 milions) i Catalunya (277,1 milions). Per part seva, el Ministeri d’Hisenda estima una pèrdua de capacitat de despesa de 2.924 milions d’euros per a les entitats locals a causa de l’obligació de registrar un superàvit de dues dècimes de PIB en lloc d’equilibri pressupostari.

A continuació es presenta una taula amb l’estimació del Govern de la pèrdua de capacitat de despesa de cada comunitat autònoma per l’aplicació de la senda d’abril, expressada en milions d’euros i calculada sobre la base del PIB de 2023.

Compartir en redes sociales