Carlos Mazón Propone Revisar el Fons de Cooperació per a Afavorir a Municipis Menys Poblats

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, participa en el Foro sobre Municipalismo organizado por el Club Información.EFE/ Manuel Lorenzo

Carlos Mazón, president de la Generalitat i membre del PP, ha anunciat una revisió dels criteris de distribució del Fons de Cooperació autonòmic per a afavorir especialment als municipis menys poblats de la Comunitat Valenciana. Durant la inauguració del Fòrum del Municipalisme organitzat pel diari Informació, Mazón, declarant-se un «provincialista convençut», ha subratllat la importància de la col·laboració, i no la imposició, amb les diputacions per a aconseguir un repartiment més equitatiu del Fons.

L’enfocament se centrarà en demanar un esforç i solidaritat als grans municipis valencians, amb un èmfasi especial en aquells que tenen menys de 5.000 habitants, i encara més en els quals compten amb menys de 1.000 habitants.

Mazón també ha valorat positivament la creació del Comité de Coordinació Municipal, que reuneix els quatre principals ajuntaments valencians (València, Alacant, Elx i Castelló), les tres diputacions i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP). Este òrgan, segons Mazón, contribuirà a una millor coordinació entre el Consell i les autoritats locals, subratllant que un Govern autonòmic no ha d’actuar de manera unilateral.

El president s’ha compromés a treballar «des de la municipalitat», reconeixent que és en els municipis on els ciutadans desenvolupen la seua vida quotidiana i on es despleguen la majoria de les competències. Ha emfatitzat la necessitat que les accions autonòmiques en matèria de sanitat, educació i serveis socials sempre respecten la municipalitat i col·laboren amb els ajuntaments, evitant enfrontaments amb les diputacions provincials.

Mazón ha assegurat que en la Llei d’Acompanyament dels Pressupostos es respectarà l’autonomia de les institucions provincials, permetent-los decidir lliurement la seua participació en el Fons de Cooperació.

En el seu discurs, ha destacat la urgència d’atendre la realitat dels pobles, comarques i barris valencians a través d’un pla d’execució d’infraestructures sanitàries, educatives i socials, assenyalant que estes han sigut insuficients en els últims anys. Ha citat l’augment de les llistes d’espera sanitàries, l’escassetat de centres per a majors i places socials, i la falta de construcció de nous col·legis com a exemples de mancances actuals.

Rocío Cortés, presidenta de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i alcaldessa de Requena, també ha participat en el fòrum, advocant per la col·laboració entre municipis de la mateixa zona geogràfica per a aconseguir objectius comuns i oferir suport mutu en situacions com a incendis.

Compartir en redes sociales