Carlos Mazón Presiona al Govern per a la Convocatòria de la Conferència de Presidents Autonòmics i Diàleg Bilateral

Carlos Mazón, president de la Generalitat, ha reiterat en dues ocasions i per escrit al Govern central la necessitat de convocar la Conferència de Presidents Autonòmics, una trobada que considera «de sentit comú i necessari», així com una reunió bilateral amb el president del Govern.

Aquest tema va ser abordat en la primera reunió entre Mazón i la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, des de la formació del nou Executiu de Pedro Sánchez. Tots dos han ressaltat la seva disposició a col·laborar i coordinar-se pel benestar dels valencians, mantenint una relació fluida.

Respecte a la petició de Mazón, la delegada del Govern ha indicat que la Conferència de Presidents es convocarà en el seu moment, seguint l’agenda institucional de Sánchez, com en la legislatura anterior.

En la reunió, es van discutir temes com el progrés en el Corredor Mediterrani, l’execució dels fons Next Generation, i demandes específiques de la Generalitat, incloent-hi l’eliminació del pas a nivell a Alfafar, major aportació governamental per a la Llei de Dependència, més places MIR i de Policia Nacional, la reforma de la Llei de Costas i l’ampliació dels aeroports d’Alacant-Elx i València.

Bernabé va destacar els avanços en el Corredor Mediterrani, amb inversions superiors a 5.000 milions i un 86% del traçat en marxa. Quant als fons Next Generation, Mazón va emfatitzar la necessitat de millorar la seva execució per a atreure nous fons.

Sobre el pas a nivell d’Alfafar, la Generalitat està actualitzant el seu projecte per a facilitar la seva eliminació per part del Govern central. També es van abordar temes d’infraestructura com la inversió en el túnel de Serradora i la Rodalia, amb un pla d’inversió de 1.100 milions d’euros.

En l’àmbit aeroportuari, Mazón va reivindicar una segona pista per a l’aeroport d’Alacant-Elx i l’ampliació de l’aeroport de València, davant l’augment de passatgers.

A més, es van tractar temes de gestió hídrica, amb la pròxima posada en marxa de la Mesa de l’Aigua i la sol·licitud de Mazón d’involucrar a les confederacions hidrogràfiques. La delegada del Govern va esmentar les inversions projectades en infraestructures hídriques per 600 milions.

Mazón també va sol·licitar la reforma de la Llei de Costas i va advocar per un nou sistema de finançament autonòmic, incloent-hi un fons d’anivellament per a l’infrafinançament. En temes d’educació i seguretat, va demandar l’exempció del màster de formació pedagògica per a docents en unes certes àrees, més places per a la Policia Nacional i una major contribució del Govern a la Llei de Dependència. Finalment, va expressar el seu interès a gestionar autonòmicament l’Ingrés Mínim Vital i la seva compatibilitat amb la Renda valenciana d’inclusió.

Compartir en redes sociales