Augment de Casos de Violència de Gènere en la Comunitat Valenciana

El nombre de víctimes de violència de gènere en la Comunitat Valenciana va augmentar un 14,1% durant l’any 2023, aconseguint la preocupant xifra de 28.214 casos. Les denúncies presentades també van experimentar un increment del 9%, totalitzant 28.955 denúncies. Aquest increment reflecteix la persistència i gravetat d’aquesta problemàtica social.

Segons el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, un 15,5% de les víctimes es van acollir a la dispensa del deure de declarar, la qual cosa indica la complexitat i el temor que envolta a aquests casos. La regió se situa com la tercera comunitat amb major taxa de dones víctimes de violència de gènere per cada 10.000 dones, amb una alarmant xifra de 106,5.

L’anàlisi per províncies revela que a València es van presentar 14.158 denúncies, a Alacant 10.922, i a Castelló 3.875. Del total de denúncies, el 65,8% van ser realitzades per les pròpies víctimes, destacant la reticència de l’entorn d’aquestes a denunciar, representant només el 1,5% del total.

Les ordres de protecció acordades pels jutjats amb competències en Violència sobre la Dona van ascendir a 4.286, mentre que les sentències condemnatòries van aconseguir el 82,8%, sent aquesta última xifra un indicador positiu en la lluita contra aquesta xacra social.

L’1 de gener de 2023 van entrar en funcionament vuit agrupacions de partits judicials de la Comunitat Valenciana per al coneixement de les causes de violència de gènere, reflectint un increment del 12,7% en el nombre de denúncies respecte a l’any anterior.

Ángeles Carmona, presidenta de l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere, destaca l’alt percentatge de condemnes com un indici del progrés en la labor judicial i en la conscienciació social. No obstant això, fa una crida a totes les víctimes a denunciar i al seu entorn a estar alerta i actuar davant possibles situacions de violència de gènere, subratllant que la denúncia és fonamental per a combatre aquest problema i salvar vides.

Compartir en redes sociales