Preocupació per l’increment de trastorns de salut mental en nens i adolescents

Experts en psiquiatria han expressat la seva preocupació per l’augment dels trastorns de salut mental entre nens i adolescents en els últims anys, qualificant la situació com una epidèmia. S’ha destacat la necessitat d’un esforç especial per a la detecció precoç d’aquestes patologies, que han experimentat un augment del gairebé 40% en els ingressos hospitalaris pediàtrics previs a la pandèmia.

Aquestes preocupacions es van abordar durant l’EFE Fòrum «El repte de la salut mental en la Comunitat Valenciana», que va reunir experts per a analitzar aquest creixent problema. Segons l’últim informe del Sistema Nacional de Salut, el 37% de la població espanyola sofreix algun trastorn de salut mental.

El psiquiatre Eduardo Aguilar García-Iturrospe de l’Hospital Clínic de València, va assenyalar que si bé la pandèmia no va causar els principals problemes de salut mental, sí que els va exacerbar, especialment entre els joves, a causa de la influència de les xarxes socials i els videojocs.

A Espanya, es van registrar 7.763 ingressos psiquiàtrics hospitalaris de persones menors de 20 anys en 2019, xifra que va augmentar a 10.763 en 2021 i 10.785 en 2022, la qual cosa representa un increment del gairebé 40%. En la Comunitat Valenciana, els ingressos psiquiàtrics de menors de 20 anys van passar de 792 en 2019 a 1.064 en 2022.

Aguilar va destacar que els grups més vulnerables són aquells amb trastorns mentals greus, així com els ancians i els adolescents, els qui demanden una major atenció que abans de la pandèmia. Va advertir que aquesta situació pot ser qualificada com una epidèmia, especialment entre els joves, els qui presenten conductes autolesivas que generen un gran sofriment per a ells i les seves famílies.

El director de l’Oficina de Salut Mental i Addiccions de la Comunitat Valenciana, Bartolomé Pérez, va subratllar la importància de detectar el malestar que pot portar a la conducta suïcida, proposant la introducció de la detecció precoç en els exàmens de la infància, amb la col·laboració de psicòlegs a les escoles.

Compartir en redes sociales