La Conselleria d’Educació està reavaluant els criteris d’admissió en els col·legis de la Comunitat Valenciana i ajustarà aquells que «discriminen» a causa de la procedència, religió o qualsevol altra circumstància social.
El secretari autonòmic d’Educació, Daniel McEvoy, va confirmar hui que aquests criteris estan sent «revisats» per part de la supervisió educativa i de la Direcció General de Centres.
Aquesta declaració es fa després que el Ministeri d’Educació enviara una carta de col·laboració a la Conselleria d’Educació en la qual va advertir que el decret d’admissió en els col·legis valencians -aprovat el passat 23 d’abril- incloïa uns certs aspectes que no s’ajustaven a la normativa bàsica.
La Confederació d’AMPA Gonzalo Anaya també s’havia queixat davant el Síndic de Greuges per considerar que en alguns col·legis s’utilitzava el criteri de «circumstància específica» en l’avaluació de les sol·licituds d’admissió, la qual cosa al seu parer resultava en «discriminacions per motiu de naixement, procedència, origen o religió», entre altres.
En menció específica, aquest punt era atorgat en alguns centres basat en diferents factors: tots dos pares treballant, ser familiars d’exalumnes, participació en activitats parroquials o haver estudiat en una escola d’ideari catòlic, haver cursat l’etapa no obligatòria en un centre autoritzat de la mateixa titularitat o fundació, o haver nascut en la Comunitat.
El secretari autonòmic d’Educació ha informat hui, a través de la Conselleria, que s’ha sol·licitat als col·legis públics, privats i concertats que informen sobre els criteris que tenien previst utilitzar en el procés d’admissió.
«En un acte de transparència, hem estat publicant aquests criteris a mesura que els rebíem», va dir McEvoy, afegint que estan sent revisats.
També va esmentar que els criteris que contravinguen la normativa seran eliminats o modificats, i va assegurar a les famílies que el procés serà just, segur i complirà amb les millors condicions.
En particular, els criteris relacionats amb el parentiu amb antics alumnes seran revisats i delimitats, ja que alguns s’havien estés massa, incloent-hi familiars que havien estudiat en centres de la mateixa institució però en altres llocs.
McEvoy ha donat a conéixer a més que, fins i tot en centres educatius públics, s’implementaven normes que donaven major importància a aquells que sol·licitaren l’ensenyament en valencià o els pares del qual anaren de la Comunitat Valenciana.
«Indubtablement, no podem acceptar criteris que discriminen per motius d’origen, religió o altres circumstàncies socials», ha afirmat contundentment.