Riba-roja rep mig milió d’euros per a la transformació sostenible del transport urbà

El Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana ha atorgat Ajuntament de Riba-roja de Túria la quantitat de 536.400 euros per a l’execució de quatre projectes que redundaran en una millora de la mobilitat sostenible del municipi. Els projectes subvencionats són; la implantació d’un sistema de lloguer de bicicletes elèctriques per un import de 225.000€, el rènting d’un autobús elèctric dotat amb 194.400€, la instal·lació de 5 aparcaments segurs per a bicicletes amb 90.000€ i la col·locació d’un punt de recàrrega per a autobús elèctric municipal, el cost del qual ascendeix a 27.000 euros.

Riba-roja ha sigut un dels 120 municipis de tota Espanya que seran beneficiats amb aquesta ajuda que permetrà finançar quatre actuacions de les 432 que cofinançarà el Ministeri. L’Ajuntament de Riba-roja va optar a la segona convocatòria del programa d’Ajudes de municipis per a la implantació de zones baixes d’emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà i de la mobilitat, segons l’Ordre de 20 d’octubre de 2022, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea-Next Generation EU-. Aquest Pla va ser aprovat per la Comissió Europea el 16 de juny de 2021 i aprovat pel Govern d’Espanya el 13 de juliol de 2021.

L’objectiu del programa d’ajudes és contribuir a millorar la qualitat de l’aire a les ciutats i la descarbonització de la mobilitat. Amb aquest propòsit les iniciatives seleccionades promouen l’impuls de sistemes urbans de transport assequible, fiable i no contaminant que fomenten la mobilitat activa per a reduir l’ús del vehicle particular a motor.

Segons el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) de Riba-roja de Túria finalitzat en 2019, la distribució modal de Riba-roja de Túria revela que el 41,5% dels desplaçaments es realitzen en maneres sostenibles, 41% a peu, però únicament un 0,5% amb bicicleta. Per això, a través de la implantació del sistema de lloguer de bicicletes elèctriques, el consistori vol contribuir a la mobilitat dels veïns i veïnes, tant pel nucli urbà com per les urbanitzacions, per a facilitar desplaçaments curts que permeten anar, de manera sostenible, per a realitzar tràmits administratius o de qualsevol altre tipus. A més, la distribució territorial del municipi, amb diversos nuclis disseminats, 13 urbanitzacions i un nucli urbà, fa que aquest sistema permeta augmentar la connectivitat entre totes les zones.

En total, el consistori posarà a la disposició de la ciutadania 60 bicicletes elèctriques disposades en 8 estacions fixes i 31 estacions virtuals amb un total de 220 ancoratges, distribuïts pel nucli urbà i les urbanitzacions.

El 20% dels Fons de Recuperació, uns 100 milions d’euros, s’han destinat a impulsar les flotes d’autobusos i vehicles de recollida de residus de zero emissions, així com la infraestructura de recàrrega per al seu funcionament. Concretament, Riba-roja instal·larà un punt de recàrrega elèctric per a l’autobús municipal, que garantirà la seua eficiència, reduint el consum energètic, el soroll i les emissions de C02. Aquest punt estarà situat en el Magatzem municipal, enfront del Cementeri municipal.

Respecte als aparca bicicletes segurs, aquests tindran una capacitat mínima per a 25 bicicletes i se situaran en el Pavelló municipal (Carrer Dr. Fleming s/n), estació de metro de Riba-roja de Túria, Poliesportiu municipal (Urb. La Malla), Centre Esportiu La Malla – piscina municipal (Av Pacadar, 142) i Centre d’Informació Juvenil (Carrer Crist dels Afligits, 25). Estaran disposats d’una coberta, sistema de control d’accessos intel·ligent i de vídeo enregistrament, així com la possibilitat de càrrega de bicicletes elèctriques.

En els últims cinc anys, l’Ajuntament de Riba-roja ha elaborat diversos documents estratègics en els quals es plasma una clara i decidida aposta per un canvi de l’actual model de mobilitat com el Pla Estratègic (PlanRiba), Revisió Pla Post – Covid (Riba-Plus), PACES, PMUS i el Pla d’Acció Agenda 2030 (PUAM). L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha destacat la gestió realitzada durant aquests últims anys en matèria de mobilitat sostenible, ‘amb aquestes accions incrementarem la comoditat en els desplaçaments dels ciutadans i ciutadanes, amb un mitjà de transport saludable, assequible i segur, al mateix temps que reduirem les emissions en el transport, que és un dels grans objectius de l’Agenda 2030’.

Les actuacions han d’estar executades i posades en marxa al juny de 2025.

Compartir en redes sociales