En un esdeveniment que va marcar el tancament de l’innovador Programa de Aparellament Ciència-Política, l’alcalde de Riba-Roja, Robert Raga, va participar ahir en el Jardí Botànic de València, al costat d’una vintena de científics i polítics. Aquest programa, que s’ha desenvolupat durant dos mesos, ha facilitat un valuós intercanvi d’experiències i coneixements entre professionals de diferents àmbits.
Raga va ser seleccionat per a participar en aquest programa europeu que ha involucrat a 12 científics i 14 polítics de la Comunitat Valenciana. L’objectiu principal ha estat enfortir els vincles entre la ciència i la política per a generar respostes efectives a desafiaments socials, basant-se en evidència científica sòlida. En aquesta edició, la seva contrapart científica va ser Esther Roca, investigadora de la Universitat de València i especialista en l’àmbit educatiu i la psicopedagogia, destacant per projectes reeixits com ‘El Cas De La Tertúlia Pedagògica Dialògica’.
Tots dos van participar en el ‘Science Meets Regions Comunitat Valenciana 2023’, un programa organitzat per l’associació Ciència en el Parlament (CeeP), en col·laboració amb RUVID (Xarxa d’Universitats Valencianes per al foment de la Recerca, Desenvolupament i Innovació) en la Comunitat Valenciana. Els investigadors seleccionats procedeixen de diverses universitats valencianes i treballen en camps relacionats amb la Transició Verda i Sostenibilitat, abastant des de ciències socials fins a enginyeria i ciències naturals.
Sota el lema ‘Transició verda i sostenibilitat’, aquesta iniciativa europea s’ha enfocat a acostar a les comunitats científica i política per a promoure la col·laboració i avançar en el desenvolupament de polítiques que beneficiïn a la ciutadania i fomentin l’intercanvi de coneixement.
Durant les últimes setmanes, la investigadora Esther Roca ha participat en diferents esdeveniments organitzats per l’Ajuntament, com els V Premis EcoRiba o el Ple ordinari de novembre. Per part seva, l’alcalde Raga va visitar recentment el CEIP Ets Altes, on va tenir l’oportunitat d’observar les Tertúlies Científiques Dialògiques, una iniciativa educativa reeixida implementada fa 9 anys que ha generat millores significatives en l’aprenentatge i la convivència estudiantil.
Raga ha valorat positivament aquesta iniciativa, destacant que permet abordar la presa de decisions polítiques des d’una perspectiva científica, recolzada per dades rigoroses, especialment en àrees crítiques com el canvi climàtic. Aquest programa representa un pas important en la integració d’enfocaments científics en la formulació de polítiques públiques, obrint noves vies per a enfrontar els desafiaments actuals i futurs.