Riba-roja dissenya un gran passeig destinat a l’art a l’aire lliure

L’escultura del prestigiós artista valencià, de renom internacional, Miquel Navarro, ‘Cap pensant’, presideix el ‘Passeig de l’Art’ que l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha dissenyat en l’accés nord del municipi.

Aquesta imponent figura ocupa ja l’espai central d’una de les dues rotondes inaugurades en 2022 i que han millorat substancialment la seguretat viària de la zona. ‘Cap pensant’ de 6,5 metres d’altura i 6 tones de pes, és una de les obres que formen part d’aquesta gran exposició d’art a l’aire lliure. De traços senzills, marcats per una base cilíndrica en la seua meitat inferior i forma de con truncat en la part superior, pretén obrir un diàleg espontani amb el vianant que transite al seu voltant.

Altres artistes locals com Antonio Arrué, que recuperarà l’escultura homenatge a l’Ofrena al riu Túria de 1980 o l’Associació de Graffiters, que ja han començat a treballar en la zona, exposaran també les seues creacions, algunes de manera permanent i altres amb caràcter itinerant. Aquestes noves propostes se sumen a unes altres ja existents com la peça escultòrica obra de Francisco Tos i Francisco Badía, que ocupa una de les rotondes d’entrada a la població, al costat de l’Escola Infantil Riu Túria.

El consistori convocarà pròximament un concurs obert dirigit a artistes locals i estudiants llicenciats en Belles arts, empadronats en Riba-roja, perquè presenten els seus projectes amb ‘l’aigua i els visigots’ com a temàtica central. L’obra guanyadora ocuparà l’espai central d’una altra de les rotondes.

El projecte cultural ocuparà una superfície de 168.000 metres quadrats de superfície i s’estendrà des del Balcó d’El Molinet fins al Camí de les Ànimes.

El Passeig de l’Art discorre paral·lel a un carril ciclo-vianants de 2,7 km, que possibilita un accés segur i sostenible a les urbanitzacions de la zona Nord- El Molinet, Santa Mónica, Parc Montealcedo, Montealcedo, Entrenaranjos, Santa Rosa i El Clot. A més s’habilitaran espais per al descans i la lectura, com els existents a la part alta de la urbanització de El Molinet o al costat de l’acabat de restaurar Pouet de la Granota.

De manera complementària, s’adequarà el Camí de les Ànimes, una de les principals vies d’accés al centre històric de la població, la urbanització de la qual s’inclou en el Projecte de Vertebració turística de Riba-roja de Túria, que ha sigut objecte d’una subvenció de 2,2 milions d’euros del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Es crearà un recorregut ciclopeatonal que enllaçarà amb el Barranc dels Moros, possibilitant un recorregut continu i accessible des de la futura estació del metro situada en el centre urbà.

Aquest nou boulevard, que tindrà un cost de 350.000 euros – incloses escultures i adequació d’aquest-, procedents del Fons de Cooperació de la Diputació de València, serà un atractiu que impulsarà el turisme i l’activitat econòmica del municipi, especialment per als establiments locals de restauració, a més d’oferir una imatge renovada i accessible de l’entrada al municipi per la CV-336, que Riba-roja de Túria amb San Antonio de Benagéber i L’Eliana.

Compartir en redes sociales