Més de 500 arquitectes voluntaris treballen per a garantir la seguretat i habitabilitat dels edificis afectats per la dana a València

La prioritat dels arquitectes després de la devastadora dana que ha colpejat la província de València és assegurar l’estabilitat de les estructures dels edificis i restaurar l’habitabilitat d’habitatges, locals comercials i equipaments públics. Així ho han afirmat diversos experts en l’àrea, els qui s’han bolcat per a contribuir a la recuperació de les zones afectades per les severes inundacions, que han deixat 211 víctimes mortals i milers de damnificats.

Més de 500 arquitectes s’han inscrit com a voluntaris en una bossa creada pel Col·legi Territorial d’Arquitectes de València (CTAV), amb l’objectiu de col·laborar amb els ajuntaments i la Generalitat. Aquests professionals s’estan encarregant de realitzar inspeccions gratuïtes als edificis danyats en més d’una desena de localitats. El vicepresident del CTAV, Málek Mureu, va destacar que encara és primerenc per a conéixer l’abast exacte dels danys, però va estimar que entre 20.000 i 25.000 edificis podrien estar afectats en les àrees més colpejades per les inundacions.

 

Avaluació de danys estructurals i habitabilitat
El treball dels arquitectes se centra en dues àrees principals: l’estabilitat estructural i l’habitabilitat dels immobles. La força de l’aigua podria haver causat danys greus en murs, fonaments i fins i tot haver derrocat alguns edificis. A més, l’acumulació d’aigua en uns certs espais pot haver generat filtracions a través del terreny, la qual cosa podria provocar assentaments i posar en risc l’estabilitat de les estructures.

Una vegada assegurada la integritat de les estructures, els arquitectes procediran a avaluar els danys en els habitatges i espais públics. Això inclou la revisió de la instal·lació elèctrica, així com la comprovació de danys en parets, sòls i altres infraestructures essencials per a garantir l’habitabilitat dels espais afectats.

 

Danys en el patrimoni protegit
Quant als edificis catalogats com a patrimoni protegit, l’arquitecte especialitzat en restauració i conservació del patrimoni, Luis Cortés, va comentar que, en principi, no es preveuen grans afeccions estructurals. No obstant això, els danys podrien afectar l’interior d’aquests immobles, incloent-hi instal·lacions elèctriques i elements mobles de valor històric, com a taulells o paviments antics. En alguns casos, com a les esglésies, les parets i el fang poden patir danys addicionals a mesura que els edificis s’assequen, la qual cosa podria desencadenar l’aparició de sals en materials com l’estuc, els daurats o els taulells.

Per a Cortés, la prioritat en aquest moment és assegurar la recuperació dels edificis residencials més afectats per a restaurar la normalitat de les zones danyades. Posteriorment, s’abordarà la restauració del patrimoni.

 

Danys milionaris en infraestructures
Si bé encara és prematur calcular l’impacte econòmic total dels danys, des del CTAV s’estima que la xifra final podria ascendir a centenars o fins i tot milers de milions d’euros. Mureu va subratllar que el procés d’avaluació dels danys serà llarg i difícil de quantificar amb precisió, ja que moltes de les conseqüències del desastre no seran evidents fins amb el temps.

L’esforç dels més de 500 arquitectes voluntaris continua sent crucial per a garantir la recuperació de la seguretat estructural i l’habitabilitat en les zones afectades, mentre es treballa en la reconstrucció de la normalitat a la regió.

Compartir en redes sociales