Les excavacions arqueològiques en la vila romana de Barberes Sud, a La Vila Joiosa (Alacant), han tret a la llum més de 4.000 fragments de pintures murals que decoraven les estades nobles del complex a inicis del segle II d. C., durant el regnat de l’emperador Trajà, segons ha informat l’Ajuntament.
Els treballs, duts a terme pel Servei Municipal d’Arqueologia al costat de l’empresa Alebus Patrimoni Històric, han permés definir part de l’estructura d’aquesta gran vila de l’Alt Imperi, situada al costat de l’antiga calçada romana que connectava la ciutat de Allon amb el seu entorn. La zona excavada, de 842 metres quadrats, inclou espais d’ús industrial, un atri amb habitacions probablement destinades a la servitud i un extens jardí envoltat d’estades senyorials, originalment decorades amb vistosos frescos.
Encara que només es conserven els fonaments, els arqueòlegs han recuperat milers de fragments d’estucs pintats caiguts dels murs, construïts en tàpia. En una de les estades principals, la solsida completa de les parets ha permés una excavació extremadament minuciosa. Cada fragment ha sigut prèviament consolidat per restauradores, numerat i registrat mitjançant fotogrametria per a facilitar la seua posterior reconstrucció.
Ja s’ha aconseguit recompondre parcialment un panell mural format per 22 dels 866 fragments documentats sol en eixa habitació, que revela una decoració exquisida amb garlandes vegetals, aus i motlures en la part superior. A més, han aparegut restes d’estucs corbs que imitaven columnes estriades, decorant els pilars que sostenien el pòrtic del jardí residencial.
El procés de restauració i reconstrucció d’aquests elements decoratius s’està duent a terme en el laboratori de Vilamuseu, amb la col·laboració del seu equip de voluntariat sota la supervisió del departament de Conservació. Aquestes troballes ofereixen una nova perspectiva sobre el luxe i la sofisticació de l’entorn domèstic de les elits romanes en la costa alacantina.