La prohibició de l’ús de telèfons mòbils en els centres educatius de la Comunitat Valenciana, vigent des de maig, ha millorat notablement l’atenció i la interacció entre els alumnes i el professorat. Segons els experts que van participar en els «Diàlegs Efe: Dispositius mòbils i convivència a les aules», aquesta mesura contribueix al fet que els estudiants s’enfoquen en l’aprenentatge, ja que saben que els mòbils han d’estar apagats durant les hores lectives, la qual cosa redueix distraccions.
Durant l’esdeveniment, organitzat per EFE en col·laboració amb la Conselleria d’Educació i 8 Mediterrani, es van discutir els riscos i desafiaments que presenten els dispositius mòbils en l’educació. Un dels punts clau va ser l’impacte negatiu de les distraccions causades pels mòbils, ja que un alumne pot tardar fins a 20 minutos a recuperar la concentració després de ser interromput pel so o vibració del seu dispositiu.
Menys distraccions i més participació
La cap de servei d’Inclusió Educativa, Esmeralda Llorca, va subratllar la importància de la normativa que exigeix que els mòbils estiguen apagades, assenyalant que «el simple fet d’estar encés ja justifica la seua retirada». Des de la implantació de la mesura, s’ha observat una disminució en l’ús inapropiat dels mòbils i en casos d’assetjament escolar.
Lorena Bisbal, directora de l’IES La Murta d’Alzira, va recolzar aquesta postura afirmant que els alumnes ara estan més concentrats i participatius en classe, la qual cosa ha millorat la qualitat de les interaccions i l’ambient a les aules.
Beneficis psicològics
El psicòleg Enric Valls, especialista en assetjament escolar, va destacar els beneficis de la prohibició dels mòbils, afirmant que ajuda als estudiants a centrar-se en el que realment importa a l’aula. Segons Valls, la dependència dels dispositius i les xarxes socials genera distracció, mentre que la seua absència permet que els menors posen la seua atenció en l’aprenentatge i en el professorat.
Per part seua, Gil María Campos, representant de l’Associació Desempantallados, va advocar per un ús controlat de la tecnologia i per recuperar els llibres de text en paper, defensant la importància de mantindre l’enfocament dels alumnes en la seua formació i reduir el temps d’exposició a les pantalles.
En definitiva, la prohibició de mòbils en els centres educatius valencians està tenint un impacte positiu, afavorint un ambient d’aprenentatge més concentrat i participatiu, segons conclouen els experts.