Llum verda a la Llei de Protecció i Ordenació de la Costa amb el rebuig de l’oposició
El ple de Les Corts Valencianes ha aprovat aquest dijous la Llei de Protecció i Ordenació de la Costa Valenciana, una norma que regula la gestió integrada del litoral en el marc de les competències de l’Estatut d’Autonomia. La llei ha tirat endavant amb els vots del Partit Popular i Vox, mentre que PSPV-PSOE i Compromís han votat en contra.
Des del PP, es defensa que la norma equilibra els valors naturals, culturals i econòmics del litoral i protegeix els nuclis costaners de valor etnològic. Per part seva, Vox assegura que ofereix major seguretat als propietaris enfront de les «injustes partions» i garanteix el gaudi del litoral.
En canvi, l’oposició denuncia que es tracta d’una «contrareforma» que obre la porta a l’urbanisme descontrolat, ignora el canvi climàtic i desmantella els avanços de l’anterior Govern del Botànic. A més, critiquen que la llei inclou promeses que excedeixen les competències autonòmiques.
El conseller de Medi Ambient, Vicente Martínez Mus, ha qualificat el dia com a «feliç i històric», assegurant que la nova etapa que s’obre per a les costes valencianes permetrà compatibilitzar el seu ús i protecció amb «tranquil·litat, seguretat i garanties».
Unanimitat en l’aprovació de la nova Llei de Voluntariat
En contrast amb la divisió provocada per la llei costanera, Les Corts han aprovat per unanimitat la nova Llei de Voluntariat de la Comunitat Valenciana, que substitueix a una normativa amb més de dues dècades d’antiguitat.
Entre les seves novetats, la norma introdueix la figura de les accions de solidaritat i cerca impulsar la participació ciutadana en activitats de voluntariat, actualitzant el marc legal a les noves realitats socials.
Rebutjada la proposta per a limitar l’accés dels expresidents al Consell Jurídic Consultiu
El ple ha rebutjat també la tramitació d’una proposició de llei de Compromís que proposava modificar l’Estatut dels expresidents de la Generalitat per a evitar que accedeixin automàticament al Consell Jurídic Consultiu (CJC) després de deixar el càrrec, amb una retribució de 75.000 euros anuals.
Compromís justificava la iniciativa per a evitar que l’actual president, Carlos Mazón, es garanteixi aquest «privilegi» en acabar el seu mandat. Segons els seus càlculs, si Mazón continua fins a juliol, li correspondrien dos anys en el CJC, i si finalitza la legislatura, fins a quinze.
El PP va ratllar la proposta de “populista” i va defensar que els expresidents tinguin retribucions. Vox va criticar que s’intentés legislar pensant en una persona concreta. Per part seva, el PSPV es va abstenir en considerar que no pot fer-se una reforma “ad hoc” amb una visió curtterminista.
Proposta per a prolongar la vida de la central de Cofrents
Finalment, els vots del PP i Vox van permetre aprovar una iniciativa per a instar el Govern d’Espanya a prolongar la vida útil de la central nuclear de Cofrents més enllà de 2030, data prevista per al seu tancament. La proposta del PP va ser esmenada per Vox, mentre que PSPV i Compromís van votar en contra.