Les restes de l’edifici incendiat en el barri de Campanar, a València, que van ser arreplegats per les autoritats judicials com a prova i emmagatzemats en un depòsit danyat per la DANA del 29 d’octubre, han sigut oficialment declarats «irrecuperables per al seu reconeixement i rehabilitació». Així ho arreplega un acte emés per la Secció Quarta de l’Audiència Provincial de València.
En aquesta resolució, els magistrats desestimen el recurs interposat per les famílies de les víctimes mortals de l’incendi, els qui sol·licitaven que s’ordenara a la Brigada Científica de la Policia Nacional acudir al magatzem per a intentar recuperar les restes del revestiment de la façana de l’edifici, considerat per ells com a prova clau per a una futura pericial.
Els recurrents argumentaven que el material de revestiment de la façana podria esclarir com aquests panells van arribar a ser classificats com a ignífugs quan, a la vista del sinistre, el seu comportament va ser aparentment contrari. Fins i tot es feia referència al cas de l’incendi de la Torre dei Moro de Milà, ocorregut a l’agost de 2021, en el qual l’empresa fabricadora dels panells —la mateixa que en Campanar— està sent investigada per presumpta falsificació de certificats.
No obstant això, l’Audiència recolza la seua decisió en l’informe de la Policia Científica del 29 d’abril de 2024, en el qual es conclou que els materials instal·lats eren “concordes amb la normativa vigent en el moment de la seua col·locació”, i per tant, comptaven amb totes les llicències necessàries.
Els magistrats subratllen a més que els fets ocorreguts a Itàlia “no tenen per què ser els mateixos que els succeïts a Espanya, encara que es tracte de la mateixa empresa”, i afigen que la pericial policial descarta que els panells tingueren qualsevol origen causal en l’incendi.
Quant a l’estat actual de les proves emmagatzemades en els depòsits de Riba-roja, danyats per les intenses pluges de la DANA, el Servei Comú Processal d’Assumptes Generals de València ha confirmat que totes han sigut deteriorades fins al punt de no ser recuperables ni útils per a cap inspecció tècnica.
En conseqüència, la Sala conclou que “cap vestigi de la façana, ni els desapareguts ni els que encara pogueren existir en la finca sinistrada, tenen valor per a derivar algun tipus de responsabilitat penal després de les pericials efectuades”.