L’Ajuntament de València ha aprovat el pla de treball de la Comissió No Permanent per a la Recuperació de les Zones Afectades per la dana. No obstant això, la comissió ha perdut el suport dels grups municipals de Compromís i PSPV-PSOE, que han decidit abandonar-la a causa del seu desacord amb l’organització d’aquesta.
Segons van informar fonts municipals, la comissió comptarà amb la compareixença de 36 persones, distribuïdes en tres sessions (matí i vesprada), en les quals se sol·licitarà documentació rellevant a diverses entitats i administracions. Entre els organismes sol·licitats figuren el propi Ajuntament de València, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, el Ministeri de l’Interior, la Direcció General de Trànsit, la Guàrdia Civil, la Delegació de Govern, el Col·legi Professional d’Enginyers de Canales i Ports, i la Generalitat Valenciana, entre altres.
La creació d’aquesta Comissió respon a la necessitat d’abordar de manera coordinada els efectes devastadors de l’episodi de pluges torrencials que va afectar greument les pedanies del sud de la ciutat i a altres entorns clau com l’Albufera i les platges.
El Pla de Treball aprovat té com a objectiu realitzar estudis i anàlisis sobre la gestió de la dana i formular propostes per a la recuperació de les zones afectades. Les línies d’actuació de la Comissió, aprovades pel Ple de l’Ajuntament el passat 19 de novembre, inclouen la recuperació de les pedanies, la millora de la mobilitat i la seguretat, la reactivació econòmica, la regeneració mediambiental i el finançament públic.
Les compareixences se celebraran els dies 7, 13 i 20 de gener, amb un horari de 9.30 hores per als experts i a les 17.00 hores per a les entitats, associacions i institucions. El pla detalla els passos concrets que durà a terme la Comissió, incloent-hi la sol·licitud de documentació a entitats i administracions i el desenvolupament d’un cronograma per a aconseguir conclusions propositives en el menor termini possible.
Les sessions de compareixences es dividiran en dos blocs. En el primer, els experts tindran entre 15 i 20 minutos per a exposar el seu informe, seguit d’un torn de preguntes dels grups polítics, amb tres minuts per grup. Posteriorment, el compareixent disposarà de cinc minuts per a concloure la seua intervenció. En el segon bloc, les entitats i associacions tindran set minuts per a exposar els seus arguments, seguits d’un torn d’un minut per grup polític per a formular preguntes, amb tres minuts finals per al compareixent.
Aquest procés té com a objectiu impulsar la recuperació efectiva de les àrees afectades per la dana, encara que la seua organització ha generat controvèrsia entre els principals grups polítics de la ciutat.