La jutgessa d’Instrucció 3 de Catarroja (València), encarregada de la investigació sobre la gestió de l’emergència provocada per la DANA del passat 29 d’octubre, ha sol·licitat el consentiment de diversos familiars de les víctimes per a accedir al contingut de les seues anomenades al 112.
Segons consta en un acte al qual ha tingut accés EFE, un dels compareixents ja ha donat el seu consentiment, mentre que s’ha demanat contactar amb un altre familiar per a conéixer la seua postura. En cas que accepte, la jutgessa ordenarà que el 112 de la Comunitat Valenciana facilite la «còpia íntegra» de les gravacions de les crides realitzades per aquestes persones.
Les anomenades al servei d’emergències són un element clau en aquesta investigació, ja que el 29 d’octubre es van registrar prop de 20.000 comunicacions. L’acusació popular exercida pel sindicat FETAP-CGT ha sol·licitat que s’incorporen a la causa tots els àudios d’eixes crides, una petició sobre la qual la jutgessa encara no s’ha pronunciat, encara que ja està recaptant el consentiment dels afectats.
L’advocat d’aquest sindicat ha recordat que la Llei de Protecció Civil i Gestió d’Emergències obliga a la Generalitat a gravar aquestes trucades i a conservar-les per un màxim de dos anys.
D’altra banda, l’acusació popular exercida per Acció Cultural del País Valencià ha sol·licitat un informe complementari al 112 en el qual es detallen les crides que no van ser ateses el 29 d’octubre, indicant l’hora i el seu origen.
A més, altres parts han demanat incorporar a la investigació les gravacions de les comunicacions realitzades a través de la xarxa Comdes, el sistema de telecomunicacions que utilitzen els serveis de prevenció, rescat, emergències i seguretat en la Comunitat Valenciana.
Les acusacions sostenen que aquestes gravacions són fonamentals per a demostrar que la direcció de l’emergència tenia coneixement de la gravetat de la situació a través de les alertes que les pròpies víctimes emetien mitjançant el 112.