La ITV de Riba-roja de Túria serà de titularitat pública a partir del 3 de març

El servei d’Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) de la Comunitat Valenciana afronta esta setmana la primera fase de la seua reversió a la gestió pública després de 25 anys de privatització, quan el 24 de febrer finalitze el contracte per a les empreses concessionàries, enfrontades ara amb la Generalitat.

La resta el farà el pròxim 3 de març, una vegada conclosa la pròrroga concedida per l’Administració autonòmica per a compensar el període de tancament de les estacions a conseqüència de la declaració de l’estat d’alarma per la COVID-19.

Amb la volta a la gestió pública, prevista al principi a partir de l’1 de gener d’enguany i prorrogada per dos mesos, es tanca un període de 25 anys de privatització del servei per decisió del Govern d’Eduardo Zaplana en 1997 i que ha tingut com a derivada el judici -pendent de data- a l’exministre i expresident pel possible cobrament de comissions derivades de les concessions d’ITV i parcs eòlics en la Comunitat Valenciana.

Uns anys després d’implantar-se la privatització, en 2004, el llavors conseller de Territori amb el PP Rafael Blasco va instaurar una prova de sonometría als vehicles per a passar la ITV que va encarir el preu de la prova i que des d’aquest 1 de gener de 2023 s’ha suprimit.

Ha sigut un conseller de Compromís, Rafael Climent (Economia), qui ha portat avant la reversió del servei per a la millora en la qualitat, i donar pas d’aquesta manera a la gestió directa de la qual s’encarregarà una mercantil creada ex profeso i integrada únicament per capital públic de la Generalitat, la Societat Valenciana d’Inspecció Tècnica de Vehicles.

Els principals objectius de la Societat d’ITV són millorar el servei públic i que els ciutadans no hagen de realitzar desplaçaments de més de 30 km des del seu lloc de residència.

En un primer moment i amb un pressupost de 80 milions d’euros, les tarifes es mantindran enguany, una vegada rebaixat el preu per la supressió de la sonometría.

Preus de la inspecció

Actualment la Comunitat Valenciana té uns preus vigents del servei d’ITV, actualitzats a 1 de gener de 2023, de 44,23 euros per al turisme de gasolina i 34,49 per al turisme gasolina sense catalitzar, i de 48,31 per al turisme dièsel.

L’eliminació de la prova de*sonometría ha permés un estalvi de 11,25 euros per al ciutadà que passa la ITV, que en la Comunitat ha tingut uns preus «dels més alts» d’Espanya, segons assegura a EFE el director general de la societat pública d’ITV.

Compartir en redes sociales