Jornada «L’anguila en la mar, l’angula en el Túria»: Un Esforç Col·laboratiu per la Conservació

Hui es va celebrar en Riba-roja la IV Jornada «L’anguila en la mar, l’angula en el Túria», centrada en aquesta espècie que continua amenaçada per la degradació persistent del seu hàbitat. La jornada forma part del programa Universitats Estacionals, que es manté amb força a Riba-roja de Túria en 2023, gràcies a la col·laboració entre la Universitat de València, l’ajuntament, la Diputació de València i Caixa Popular.

As Castell de Riba-roja es van dur a terme presentacions sobre els avanços en la plataforma «L’anguila en la mar – l’angula al Túria» a càrrec d’Ángel Morales Rubio, Professor C.O. de Química Analítica (UV), i la conferencia «L’anguila (Anguilla anguilla). Una espècie amenaçada?» oferida per la professora C.O. de Microbiologia (UV), Carmen Amaro González. En resum, en aquesta edició es va abordar la biologia de l’anguila en el seu entorn natural i els perills als quals s’enfronta. Es va parlar del seu cultiu com a forma de repoblació, de les malalties que les afecten i de com es poden combatre.

Aquesta nova edició està d’acord amb l’aprovació del Pla d’Ordenació de Recursos Naturals (PORN) del Parc Natural del Túria, on es manifesta clarament la importància de la connexió del riu Túria amb la mar i s’obri una porta a la possibilitat que l’anguila puga completar el seu cicle de vida. Aquest objectiu hauria d’ocupar un lloc prioritari en els processos de planificació del desenvolupament urbà i en el disseny municipal dels futurs Plans Urbans d’Actuació Municipal (PUAM); emmarcats en l’Estratègia a 10 anys per a l’adaptació als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030, en els quals s’hauria d’assegurar la supervivència de les espècies, conservar els hàbitats i frenar la pèrdua de biodiversitat.

Com és tradició, la jornada va concloure amb l’alliberament de 2011 anguiles en el Túria en la qual van participar els usuaris de l’Associació de familiars i persones amb malaltia mental, AFEMPES (Associació de Familiars i Malalts Mentals de Paterna, l’Eliana i San Antonio de Benagéber).

“En aquestes jornades donem visibilitat a una espècie en perill d’extinció pel fet que el cicle de vida de l’anguila transcorre del riu a la mar i viceversa. En el nostre riu Túria, està en greu perill d’extinció i, gràcies a la plataforma i la col·laboració de tots els agents implicats, continuarem avançant en el projecte del corredor verd que uneix el Parc Natural del Túria amb la mar i l’Albufera”. – Va assenyalar el regidor de Medi Ambient, José Luis Ramos.

Compartir en redes sociales