Generalitat Valenciana i Govern d’Aragó Reforcen la Coordinació per a Protegir el Patrimoni Natural d’Incendis

Representants de la Generalitat Valenciana i el Govern d’Aragó es van reunir este dijous per a reforçar la coordinació en prevenció i defensa del patrimoni natural enfront d’incendis.

Segons va informar la Generalitat, la primera presa de contacte va tindre lloc al Toro (Castelló) i va comptar amb l’assistència de la consellera de Medi Ambient, Salomé Pradas, la consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, la presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina, el conseller de Medi Ambient i Turisme del Govern d’Aragó, Manuel Blasco, i el president de la Diputació de Terol, Joaquín Juste.

Durant la trobada, els responsables de totes dues comunitats van destacar la necessitat de reforçar les actuacions conjuntes en la defensa del patrimoni natural comú a tots dos territoris. Exemples d’estos patrimonis són la Reserva de la Biosfera de la Vall del Cabriol, la Reserva de l’Alt Túria i parcs naturals fronterers com la Tinença de Benifassà, el Penyagolosa i el parc natural de la Puebla de San Miguel, que s’estén des de la Serra de Javalambre a Terol.

Els titulars de Medi Ambient i Interior de totes dues autonomies i els presidents provincials van coincidir que estos espais “són verdaderes joies naturals que mereixen ser protegides”. Per això, van advocar per garantir la cooperació per a “defendre estos enclavaments del foc, així com protegir tot el territori i fomentar la regeneració dels espais afectats per les flames”.

En la reunió es van destacar els objectius comuns i es van acordar trobades periòdiques centrades en la conservació del medi natural, la lluita contra els incendis forestals i la protecció de l’entorn en els municipis d’interior.

La consellera de Medi Ambient, Salomé Pradas, va avançar que les estacions depuradores “seran en esta campanya 2024 un instrument més per a lluitar contra el foc en un context de sequera tan complicat”. Pradas va explicar que el seu departament, juntament amb la Conselleria de Justícia i Interior, ha impulsat un pla per a utilitzar aigua regenerada de depuradora per a l’emplenat de depòsits destinats a la prevenció i extinció d’incendis.

Pradas va assegurar que “amb l’aigua regenerada de les depuradores i a través de l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana (Epsar), s’han seleccionat un centenar d’instal·lacions més pròximes als diferents depòsits amb l’objectiu que l’enviament siga el més fàcil i àgil possible”.

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, va destacar “la importància de reforçar la coordinació entre administracions dels equips de prevenció i extinció d’incendis de totes dues comunitats autònomes, especialment a les comarques de l’interior de Castelló, per a actuar amb la major rapidesa i protegir el patrimoni natural”.

Com a part d’esta col·laboració, la titular de Justícia i Interior va entregar en 2024 emissores TETRA a huit observatoris forestals d’Aragó (Javalón, Bec Voltor, Cerro Pelado, Santa Isabel, Tamborero, El Morrón, La Picosa, Monroyo), connectades a la xarxa de comunicacions digitals d’emergències de la Generalitat.

Justícia també ha iniciat una inversió de 26,6 milions d’euros en infraestructures i servicis per a la prevenció d’incendis forestals en les zones confrontants entre la Comunitat Valenciana i Aragó. Entre les obres destaquen, a més del manteniment d’observatoris forestals i depòsits d’aigua, la construcció de sis observatoris forestals pròxims a Aragó: Boqueras (Altura), Alt Negre (La Yesa), Creu Gelat (Cinctorres), Frontó (Montanejos), Fredes (La Pobla de Benifassà) i Picayo (Vilafranca del Cid).

També s’ha posat en marxa la construcció de quatre depòsits pròxims a Aragó: Casas Bajas, Segorbe, Soneja i Villahermosa del Río.

Els responsables de totes dues autonomies van visitar la zona de Torás, específicament dos punts afectats per l’incendi de Bejís de 2022, on s’han dut a terme diverses mesures per a afavorir la regeneració de l’entorn una vegada extingit l’incendi.

S’han invertit quasi dos milions d’euros en treballs d’emergència en la zona afectada. Els esforços es van centrar en la millora de les pistes forestals, la construcció d’estructures per a evitar l’erosió de la muntanya, el triturat de fusta i la construcció de basses per a fauna.

Compartir en redes sociales