Espanya Intensifica el Control sobre els Pisos Turístics davant l’Auge del Turisme i l’Augment dels Preus de la Vivenda

La proliferació de pisos turístics a Espanya, coincidint amb xifres rècord de turisme i una escalada en els preus de la vivenda, s’ha convertit en un tema polític i social crucial per a les regions i municipis més afectats. Estos estan implementant diverses estratègies per a gestionar la situació.

Entre les mesures adoptades destaquen l’enduriment dels requisits per a exercir l’activitat, el reforç de les inspeccions, la imposició de moratòries en la concessió de llicències i la restricció de l’obertura d’allotjaments en les zones més tensionadas.

L’Executiu central també ha mostrat la seua intenció d’intensificar el control de les vivendes d’ús turístic (VUT). Recentment, va anunciar la seua intenció de delimitar els lloguers temporals, obligant al fet que es justifiquen en els contractes. A més, planeja reformar la Llei de Propietat Horitzontal perquè els veïns puguen autoritzar o vetar pisos turístics en les seues finques.

 

Mesures Comunitat Valenciana

El Govern valencià busca unificar la legislació relacionada amb els pisos turístics en una normativa autonòmica única. Esta normativa vincularà la concessió de llicències al titular de l’immoble per a evitar l’especulació en la venda, de manera que si l’immoble es transmet a tercers, l’autorització decaiga i haja de sol·licitar-se novament.

Actualment, en la Comunitat Valenciana hi ha 103.000 apartaments d’ús turístic, enfront dels 80.100 de 2019. Estos estan regulats per la llei de Turisme, Oci i Hospitalitat aprovada en 2018, el seu reglament i un decret de 2021, que s’unificaran en una sola normativa autonòmica referent a la vivenda d’ús turístic.

La consellera de Turisme, Nuria Montes, ha assegurat que el nou decret per a la regulació de les vivendes d’ús turístic serà aprovat al juliol. Este pretén «donar moltíssima claredat a la comercialització i combatre l’economia submergida».

La nova normativa valenciana permetrà que els ajuntaments, a través dels seus instruments de planificació urbanística, determinen el seu model de vivenda turística i la seua capacitat de càrrega, és a dir, el nombre màxim de vivendes amb llicència, segons Montes.

Un projecte pioner permetrà desenvolupar un algorisme per a rastrejar pisos turístics no registrats en la Comunitat Valenciana utilitzant ferramentes d’intel·ligència artificial.

A la ciutat de València, es va aprovar al maig una suspensió d’un any en la concessió de llicències per a apartaments turístics situats en comunitats de propietaris i baixos comercials. Esta moratòria, que ja s’aplica en el centre històric, s’estendrà ara a quasi tota la ciutat.

Compartir en redes sociales