El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana Ratifica Decisió en Cas de Litoral de l’Est i l’Ajuntament de Riba-roja

Vista parcial de terrenos incluidos en el PAI de Porxinos, en una imagen compartida por el Ayuntamiento de Riba-roja del Túria.

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de la Comunitat Valenciana ha reafirmat la resolució d’un cas que ha mantingut en suspens a la comunitat durant anys. En una fallada recent, el TSJ ha desestimat el recurs d’apel·lació presentat per l’empresa Litoral de l’Est davant el Jutjat número 2 de València. Aquest recurs es va originar en resposta a una decisió de juliol de 2021 que absolia a l’Ajuntament de Riba-roja del pagament d’una indemnització de 25 milions d’euros en relació amb l’anul·lació del Programa d’Actuació Integrada (PAI) de Porxinos.

El litigi gira entorn d’un projecte urbanístic proposat per Litoral de l’Est, recolzat pel València CF, que buscava la construcció d’una ciutat esportiva en Riba-roja, juntament amb 2.700 habitatges i un camp de golf, en una zona d’alt valor ecològic, ara inclosa en el Pla d’Ordenació de Recursos Naturals (PORN) del Túria.

El conflicte s’origina en un conveni signat en 2005 entre l’Ajuntament de Riba-roja de Túria, en aqueix moment governat pel Partit Popular, i Litoral de l’Est. L’acord implicava una compensació econòmica de 20 milions d’euros a l’empresa a canvi de la tramitació i execució del PAI en la zona oest del municipi.

No obstant això, sentències emeses a l’abril de 2013 pel TSJ i al juny de 2016 pel Tribunal Suprem, després d’un recurs presentat per la plataforma Salvem Porxinos, van declarar nuls els plans parcials i l’homologació del projecte urbanístic a causa de la falta de recursos hídrics en la zona i l’absència de transparència en el procés.

Les denúncies de Salvem Porxinos van assenyalar que no s’havien respectat les condicions establides per la declaració d’impacte ambiental per a l’àrea circumdant dels Rodanes. A més, es va argumentar que l’adjudicació de la urbanització es va realitzar de manera no transparent i sense una oferta pública.

En 2014, l’empresa demandant va renunciar a les indemnitzacions econòmiques a canvi de la tramitació d’un nou programa urbanístic més respectuós amb el medi ambient i amb una reducció en el nombre d’habitatges. No obstant això, aquest nou pla va ser posteriorment rebutjat per la Generalitat a causa del seu impacte ambiental.

La recent fallada del TSJ destaca que Litoral de l’Est va obtindre guanys superiors a 130 milions d’euros per la venda de terrenys a una altra empresa, la qual cosa va fer inviable la indemnització per un mal que no es va materialitzar. El tribunal va concloure que l’Ajuntament va complir amb les seues obligacions en la tramitació del PAI i, per tant, va desestimar el recurs íntegrament.

L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, va expressar la seua satisfacció per aquesta resolució i va subratllar la importància de protegir la vall de Porxinos com una zona d’alt valor ecològic en contra d’un desenvolupament urbanístic especulatiu. La fallada representa una fita en la defensa del medi ambient i la justícia en l’àmbit local.

Compartir en redes sociales