El recompte del 28M: una nit no apta per a cardíacs en la Comunitat Valenciana

Foto: EFE

EFE. La Comunitat Valenciana viurà el 28 de maig una nit electoral que s’augura no apta per a persones amb problemes cardíacs, perquè l’empat tècnic entre blocs ideològics que reflecteixen les enquestes en les autonòmiques pot fer que fins a quasi el final del recompte no se sàpia en quines mans queda la Generalitat.

Aquestes eleccions autonòmiques coincideixen a més amb les municipals, l’escrutini de les quals es fa en primer lloc i les dades del qual donaran les primera claus de la nit electoral, com per exemple si la capital valenciana segueix en mans de l’esquerra o hi ha una bolcada liderada pel PP.

LA SEQÜÈNCIA HORÀRIA DEL RECOMPTE

A les huit de la vesprada d’aquest diumenge es tanquen els col·legis electorals i comença el compte arrere per a conéixer els resultats: s’introdueix en les urnes el vot per correu i comença el recompte de les paperetes blanques de les eleccions municipals, al qual una vegada acabe seguirà el de les autonòmiques.

No obstant això, el Ministeri de l’Interior començarà a donar resultats a partir de les 21 hores, quan tanquen els col·legis electorals de Canàries, amb el que les primeres dades que es coneguen poden estar ja al 20 o 30% de l’escrutini de les locals i donar pistes de com es desenvoluparà la nit electoral.

No obstant això, els partits tenen molt clar que aquest 28M, en què l’electorat es troba amb dues urnes en els col·legis electorals, hi haurà vot dual: en les municipals se sol votar més «a la persona» que a les sigles, per la qual cosa no es pot garantir que obtinguen un percentatge de suport similar en tots dos comicis.

PRIMERA CLAU DE LA NIT: LA CIUTAT DE VALÈNCIA

El primer moment d’alta tensió de la nit serà l’escrutini de la ciutat de València, una de les places clau, al costat de Sevilla o Barcelona, en aquestes eleccions, on l’esquerra baralla per retindre el Govern local i la dreta per recuperar l’alcaldia huit anys després.

També donarà pistes el resultat de la segona gran ciutat de la Comunitat Valenciana, Alacant, feu tradicional de la dreta i on està per veure si el PP manté i amplia la seua majoria gràcies al transvasament de vots de Ciutadans, o si l’esquerra avança posicions.

AUTONÒMIQUES: BALL EN L’ÚLTIM ESCÓ PROVINCIAL

Quan cada col·legi electoral acabe de recomptar les paperetes municipals i emplene les actes començarà el recompte de les paperetes color sépia a les Corts, del qual es fa càrrec la Generalitat, un escrutini que es calcula que haurà aconseguit el 90% entorn de la mitjanit, moment en el qual el de les municipals estarà finalitzat.

I ací ve el perquè d’una nit electoral d’alta tensió: si els resultats es corresponen amb l’empat entre blocs que auguren les enquestes, fins que no estiga molt avançat l’escrutini no es podrà saber si finalment és possible un Botànic III o si el Govern valencià quedarà en mans del PP amb el suport de Vox.

Els últim escons que s’adjudiquen en cada província, i que poden anar «ballant» entre dos partits per tot just un grapat de vots, determinaran si el fidel de la balança electoral cau del costat conservador o del progressista en la Comunitat Valenciana.

Fa quatre anys, el PSPV es va quedar amb els últims escons de València i d’Alacant, i Compromís el de Castelló. No obstant això, el PP va estar molt a prop: amb 3.463 vots més a Alacant, 1.307 més a València i 390 més a Castelló, estos tres haurien sigut per a les seues sigles i la dreta hauria sumat 50 escons, la majoria absoluta en Les Corts.

Compartir en redes sociales