El Consell Valencià de Cultura Critica la Proposició de Llei de Concòrdia

Un informe del Consell Valencià de Cultura (CVC) sosté que la proposició de llei de concòrdia «imposa un discurs històric» sense «rigor ni coneixement científic» del passat, constituint una «ofensa» a una part de la població i els seus descendents.

El document, elaborat per la comissió jurídica del CVC i al qual ha tingut accés EFE, es votarà en el pròxim ple d’aquest organisme consultiu de la Generalitat. L’elaboració de l’informe va ser sol·licitada pel grup socialista en Les Corts per a analitzar la proposició de llei de PP-Vox, que busca derogar l’actual llei de memòria històrica autonòmica.

El CVC subratlla que la memòria històrica democràtica és part del patrimoni cultural material i immaterial dels valencians, afirmant que «negar la realitat històrica no és concòrdia, és manipulació», i adverteix que la implementació d’aquesta llei serà «contraproduent» per a la societat.

L’informe critica la proposició de llei de PP-Vox per reflectir un «desconeixement» de les investigacions acadèmiques, demonitzar referents i tradicions democràtiques com la Segona República, i malversar la història en equiparar la democràcia amb la dictadura.

A més, adverteix que igualar a les víctimes en el dolor i la dignitat no significa equiparar les causes per les quals van morir, ja que «unes van lluitar per la democràcia i altres per a destruir-la». També assenyala que no hi ha equilibri entre les víctimes, atés que continuen els desapareguts i moltes famílies segueixen sense saber on estan.

El document del CVC també apunta que la proposició de llei actualment en tramitació en Les Corts no compleix amb els principis de la legislació internacional i de l’ONU sobre veritat, justícia, reparació i garanties de no repetició, obligats per l’article 10.2 de la Constitució Espanyola de 1978.

A més, l’informe critica que es mesclen diferents èpoques i categories històriques «sense gens de rigor», qualificant de «ignominiosos» els plantejaments d’una futura llei que pretén invisibilitzar l’actuació dels colpistes durant la guerra civil i la brutal repressió durant la postguerra i la dictadura.

En conclusió, el CVC expressa la seua profunda preocupació per aquesta proposició de llei i demana que «el coneixement rigorós» del patrimoni històric material i immaterial sobre la cultura de memòria democràtica siga «la base de les lleis, i no el negacionismo». També reclama que no s’avance amb una norma que «trencarà sobtadament» la convivència, amb «greus conseqüències pel menyspreu i humiliació d’una part de la població i els seus descendents».

Compartir en redes sociales