Espanya és un dels països europeus amb major nombre de graus en Medicina en relació amb la seua població, un fenomen que ha crescut exponencialment en els últims anys. Aquest augment ha generat preocupació entre els deganats de les facultats, que adverteixen sobre el risc d’atur a mitjà termini a causa d’un excés de graduats.
En l’actualitat, existeixen 53 facultats de Medicina, tant públiques com privades, i s’espera que altres 13 òbriguen en el pròxim curs. Quatre graus públics i nou privats estan en procés d’autorització, i es preveu l’obertura de nous centres en ciutats com Burgos, La Rioja, Lleó, Terol, Saragossa, Palma, Catalunya, Sevilla, Màlaga, Càceres i Alacant, amb la finalitat de formar a centenars de futurs mèdics. No obstant això, encara que la formació de metges s’estén per tota Espanya, les jubilacions de metges especialistes no podran seguir el ritme dels egressats, la qual cosa planteja seriosos dubtes sobre l’ocupabilitat en el futur.
La Conferència Nacional de Degans i Deganes de Facultats de Medicina d’Espanya, en una reunió celebrada el mes passat, va assenyalar que entre 2007 i 2024 el nombre de graus en Medicina ha augmentat un 96,4%. Antonio Compañ, vicepresident d’aquest organisme i degà de la Facultat de Medicina de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, va manifestar a EFE que el nombre de facultats públiques ha crescut un 62% des de 2001, però que les facultats privades ho han fet en un sorprenent 912%. Compañ subratlla que «no té sentit incrementar el nombre de facultats de Medicina», i que el necessari és millorar la qualitat de les existents i planificar adequadament el nombre d’estudiants que realment es necessiten en el futur.
D’altra banda, Javier Tello, director general de la Fundació Universitària Sant Pau CEU, sosté que el dèficit de professionals biosanitaris continua sent un problema creixent i que la demanda de metges continuarà. «Ara mateix, hi ha hospitals públics i privats tancats per falta d’infermers», apunta Tello, defensant que la formació de més mèdics és necessària davant la creixent demanda.
No obstant això, molts representants d’universitats públiques consideren que les privades han trobat en els graus de Medicina un «gran negoci», que no sols els atorga prestigi, sinó que també beneficia a les comunitats autònomes que acullen aquestes facultats. El degà de la Facultat de Medicina de la Universitat Complutense de Madrid, Javier Arias, adverteix als futurs estudiants que, encara que en algunes especialitats puga haver-hi escassetat de metges en l’actualitat, «quan acaben els estudis sobraran i hauran d’eixir a l’estranger». Arias recorda la difícil situació viscuda en els anys 80, quan milers de metges es van quedar sense places per a fer el MIR, després d’haver completat els seus estudis.
En aquest context, el president del Sindicat Mèdic Andalús, Rafael Ojeda, considera «absurd» augmentar les places de Medicina sense tindre en compte les necessitats reals del mercat laboral, i critica la «mala gestió» que suposa formar metges que no es necessitaran, finançats amb fons públics.