El expresident de la Generalitat Valenciana i exministre Eduardo Zaplana va ser el «beneficiari final» d’al voltant de 20,6 milions d’euros procedents de comissions il·legals obtingudes a canvi d’adjudicacions de contractes públics, entre elles la privatització de les ITV en la Comunitat Valenciana. Així ho confirma la sentència del cas Erm, coneguda aquest dimarts.
Segons la decisió de la Secció Quarta de l’Audiència Provincial de València, Zaplana, amb l’ajuda de col·laboradors, va crear una complexa xarxa de societats en països com Luxemburg, Panamà i Andorra per a canalitzar i ocultar els fons il·lícits. Aquests recursos van ser posteriorment utilitzats per al seu gaudi personal en béns immobles, viatges i diners en efectiu.
L’origen de la investigació es remunta a la documentació coneguda com «els papers del sirià», descoberts durant registres policials en el marc del cas Imelsa, que també va destapar una altra trama de corrupció. Malgrat els intents de la defensa de Zaplana per anul·lar aquesta prova, el tribunal ha validat la seua autenticitat.
La trama també involucra a Juan Cotino, exdirector general de la Policia, qui va viatjar a Luxemburg en 2001 per a crear les societats utilitzades en les operacions il·lícites. Els empresaris Vicente i José Cotino, nebots de Juan Cotino, van obtindre uns beneficis de 86,5 milions d’euros gràcies a les vendes relacionades amb les ITV i parcs eòlics.
Zaplana, per part seua, va utilitzar testaferros per a manejar societats i fons, entre ells Francisco Grau i Joaquín Barceló, tots dos del seu cercle més pròxim, els qui van gestionar els fons il·lícits que l’exministre va utilitzar en inversions i propietats.