Entitats cíviques, juvenils, veïnals, col·lectius culturals, sindicats i partits han convocat a la ciutadania a sumar-se a la manifestació organitzada per la plataforma ‘València no s’embene’ aquest dissabte. L’objectiu és reclamar el dret a l’habitatge per als joves i protestar contra la massiva turistificación que està «expulsant als veïns dels seus barris».
La manifestació, que començarà a les 18.30 des de les Torres de Serrans, unirà quatre columnes de participants que partiran de diferents punts de la ciutat: Benimaclet, plaça d’Amèrica, plaça de Roma i el Parc Central. Sota el lema ‘València s’ofega’ (València s’ofega), la mobilització recorda la riuada que va inundar la ciutat el 14 d’octubre de 1957 i conclourà en la plaça de l’Ajuntament amb la lectura d’un manifest.
Segons va explicar María, portaveu de ‘València no s’embene’, l’acte busca visibilitzar la lluita per l’accés a un habitatge digne, la protecció del territori i la implementació de regulacions que frenen la turistificación. Entre les demandes, els organitzadors exigeixen la regulació dels lloguers, la fi dels desnonaments sense alternatives dignes, i un habitatge públic accessible per a tots, especialment per a les persones en situació de vulnerabilitat.
Quant a la defensa del territori, sol·liciten detindre l’ampliació del port i paralitzar els projectes urbanístics que afecten la ciutat i la seua horta. També demanen la derogació de l’anomenat «decrete motoserra» per a protegir aquest espai agrícola tan important per a València.
En la seua crítica a la turistificación, els manifestants reclamen que València siga declarada zona tensionada, la prohibició de nous apartaments turístics i una regulació estricta del negoci hoteler. A més, exigeixen un canvi de model econòmic que deixe de dependre del turisme, incloent-hi mesures com la limitació de creuers i la paralització de les ampliacions del port i l’aeroport.
Diversos col·lectius s’han sumat a la convocatòria, incloent-hi el Consell de la Joventut, CCOO PV, Compromís per València, Sumar, Acció Cultural del País Valencià, entre altres. El Consell de la Joventut ha destacat la crisi d’emancipació juvenil a Espanya, on només el 16,3% dels joves menors de 30 anys han aconseguit independitzar-se, molt per davall de la mitjana europea del 32%. Van advertir que, de no prendre mesures urgents, València corre el risc de convertir-se en un «bonic aparador per a visitar, però no per a viure».
El Consell també va instar el govern de María José Catalá a aplicar polítiques més equitatives i sostenibles en matèria d’habitatge i a limitar la concessió de llicències per a nous apartaments turístics, prioritzant la creació d’habitatge públic assequible per als joves.