Compromís exigeix al Govern central un fons urgent per a compensar l’infrafinançament de la Comunitat Valenciana

El grup parlamentari de Compromís en Les Corts ha sol·licitat que s’inste el Govern central a habilitar de manera «immediata» un fons d’anivellament transitori que compense l’infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana, mentre es duu a terme la reforma del model de finançament autonòmic.

El síndic de Compromís, Joan Baldoví, va assenyalar aquest dijous en declaracions als periodistes que la seua proposta de resolució, que serà votada aquest divendres en el debat de Política General, secunda totes les iniciatives presentades en la cambra autonòmica i arreplega íntegrament la proposició no de llei del PP aprovada al maig.

Baldoví, no obstant això, va criticar que la «gran aposta» del president autonòmic, Carlos Mazón, en relació amb aquest fons d’anivellament, va ser «desemmascarada» al Senat, on el PP va recolzar una proposta d’aplicació general per a totes les comunitats. Per això, va demanar al govern de Mazón que siga coherent amb els acords en Les Corts fa quatre mesos.

A més, Compromís sol·licita a les Corts que rebutge la decisió del Consell de donar suport a la demanda contra la implantació del Grau de Medicina en la Universitat d’Alacant, i que en el seu lloc es permeta que continue impartint-se.

Educació, Sanitat i Habitatge
Quant a educació, Compromís reclama la reversió de les retallades de 1.900 docents, aplicant l’acord de plantilles aprovat en 2023, i exigeix la rectificació de la supressió de 341 projectes del Pla Edificant que van ser aprovats per l’anterior govern del Botànic.

En sanitat, el grup parlamentari demana recuperar els 112 milions d’euros que, segons afirmen, Mazón «va regalar a multinacionals de la sanitat privada», i exigeix el retorn de la gestió pública de l’Hospital del Vinalopó i del departament de Salut d’Elx-Crevillent.

Compromís també proposa l’homologació salarial dels treballadors dels serveis socials concertats i millores en la gestió de la Dependència, a més de donar continuïtat al Pla Convivint.

Respecte a l’habitatge, reclamen la regulació del preu del lloguer mitjançant la declaració de zones de mercat residencial tensionadas, la limitació dels preus i la implementació d’un Pla d’Habitatge Jove.

Propostes econòmiques i fiscals
Entre les propostes de Compromís figura la creació d’un fons valencià per al desenvolupament de projectes empresarials estratègics, la conversió de l’Institut Valencià de Finances (IVF) en una «banca pública» i la defensa de l’Agència Valenciana d’Energia. També reclamen un nou pla de foment de l’ocupació juvenil.

En matèria fiscal, el grup advoca per la implementació d’una «taxa turística» amb trams autonòmics i municipals, així com per una política de justícia fiscal que recupere impostos dirigits a rendes altes, grans fortunes i empreses que facturen més de 10 milions d’euros anuals.

Infraestructures i transport
Compromís també insta el Govern central a transferir la gestió del servei de Rodalia i la seua infraestructura a la Comunitat Valenciana, a més de continuar amb la gratuïtat de l’abonament de transport jove.

Finalment, sol·liciten un augment de la plantilla de bombers forestals i més pressupost per a la prevenció d’incendis, així com l’aprovació d’un codi de «bones pràctiques» per als càrrecs de la Conselleria de Cultura i la creació d’un model de Circuit Cultural Valencià, consensuat i participatiu. Baldoví va destacar també la necessitat d’aprovar una llei que impedisca a les empreses que reben fons públics de la Generalitat deslocalitzar-se sense retornar els diners.

Compartir en redes sociales