Arranca la nova PAU: els alumnes s’enfronten a una prova que avalua coneixements i maduresa

Una PAU renovada amb model únic i menys opcions a triar

 

Milers d’estudiants de Batxillerat, Formació Professional i Ensenyaments Artístics comencen des d’aquest dimarts una renovada Prova d’Accés a la Universitat (PAU), que per primera vegada no sols mesurarà els coneixements adquirits, sinó també el nivell de maduresa acadèmica de l’alumnat. Aquesta edició marca la fi del model flexible implementat durant la pandèmia, per a donar pas a exàmens més estructurats i homogenis.

La convocatòria arranca en quasi totes les comunitats autònomes, excepte a Catalunya (11 al 13 de juny), Canàries (4 al 7 de juny) i la Comunitat Valenciana, on les proves s’han posposat al 1, 2 i 3 de juliol pels efectes de la DANA. Durant tres o quatre dies consecutius, els estudiants se sotmetran a la fase obligatòria i a l’específica, en una prova clau per a accedir a la universitat.

 

Ortografia, temps i materials: claus de la nova avaluació

 

La primera matèria a examinar-se ha sigut Llengua Castellana i Literatura II, a partir de les 9.30 del matí, una prova decisiva que marca l’inici del procés i que ajuda els alumnes a familiaritzar-se amb la dinàmica de l’examen, l’organització i l’entorn.

Cadascuna de les proves tindrà una duració de 90 minuts, i els estudiants podran comptar amb material addicional com a calculadores, diccionaris o correctors líquids (Tipex). No obstant això, una de les principals novetats és l’aplicació de penalitzacions per faltes d’ortografia: fins a 2 punts en Llengua Castellana i les llengües cooficials, 1,5 en llengua estrangera, i 1 punt en la resta d’assignatures.

La nova PAU, amb un model d’exercici únic per matèria, representa un canvi significatiu respecte als últims cinc anys, on els estudiants podien triar entre diverses opcions i fins i tot descartar contingut. Ara, s’aposta per una avaluació més homogènia, orientada no sols a l’acadèmic, sinó a la preparació integral dels futurs universitaris.

Compartir en redes sociales